Най нови

ЧЕРЕН АМУР

Черният амур също е риба от семейство шаранови. Достига дължина до 100 см и тегло до 35 кг. Тялото му е умерено удължено, покрито с големи плътни люспи. Дължината на страничната линия е от 39 до 43 люспи. Гръбната перка е малко преди коремната, в нея има три неразклонени и седем-осем разклонени лъча, в аналната има три неразклонени и осем разклонени лъча. Гълтачните зъби са масивни, едноредни, рядко двуредни, като във вторият ред има само по един зъб.

Родината на тази риба е басейнът на р Амур (предимно неговата южна част) и реките в Китай. Черният амур принадлежи към топлолюбивите, така наречени “домашни риби”, които доста успешно се развъждат в изкуствени водоеми. Външно той много прилича на белия амур, като се отличава със значително по-тъмната си окраска и структурата на гълтачните си зъби. В естествени условия в басейна на р Амур обичайните за него летни местообитания са протоците със забавени течения, в близост до планктоновите полета, а през зимата се премества в руслото на р Амур.

Не образува големи стада. Размножаването на този вид в природни условия и ред други негови биологически особености не са изучени достатъчно добре. Известно е, че полова зрялост черният амур достига не по-рано от 7-та, 9-тата си година при дължина на тялото над 70 см.

Мръсти в руслата на реките, в Амур през юни, като в този период се придържа до дъното. Мръстенето се извършва при температура на водата 26-30 ° С. Хайверът се развива плавайки надолу по течението.

В Руските условия възпроизводството на черния амур е възможно само при създаване на специални риборазвъдни стопанства във водоемите-охладители на ТЕЦ.

Той се храни основно с планктон, раковините на който разтрошава лесно с мощните си гълтачни зъби, а така също и с личинки на насекоми и други дънни организми. За едно денононщие четиригодишен черен амур може да изяде 1,4-1,8 кг планктон (дрейфащ из водоема). По тази причина е целесъобразно да се развъжда във водоемите-охладители на ТЕЦ.

Темпът на растеж на черният амур в южни водоеми е висок. На една година рибата достига дължина 9-10 см, на две години 20-21 см, на пет години пораства до 52 см, а на осем до 66 см. При по възрастните риби линейният прираст е между 3-5 см за година.

Във водоемите на умерения пояс растежът на тази топлолюбива риба е забавен. Черният амур е ценна риба, макар по вкусови качества малко да отстъпва на белия (в Китай ежегодният му улов възлиза на повече от 30 хил т). Освен това, в изкуствените развъдни стопанства, изяждайки планктона, който се явява междинен приемник в цикъла от развитието на много паразити, той може да бъде полезен за профилактика на много паразитни рибни болести.

2 коментара

  1. поправете тези 100см. и 35 кг. има доста по големи хванати риби с тегло над 50кг.

  2. риболовец

    Здравейте, радвам се че вече и в България има уловени риби с тегло около 50 килограма. Тези 100 сантиметра и 35 килограма се отнасят за средното тегло на рибите.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.