Най нови

САБИЦА – РELECUS CULTRATUS

Тази сребриста риба също обитава Дунав, но е от семейство шаранови. Местните риболовци я наричат и калъч, което на турски пак означава сабя, голям нож.

По вид тази риба не бива да се сбърква с никоя друга: саблевидно, странично сплескано тяло, изправен гръб, отпуснат корем с твърд кил, непокрит с люспи. Долната челюст е силно извита нагооре, устата е мека, горна, като на уклей, очите големи. Тялото е покрито с малки, лесно падащи блестящи люспи. Гръбният плавник е къс и разположен много назад, аналният и гръдните плавници са дълги, края на последните стига до основата на коремните. Гръбният и опашен плавници са сиви, останалите са жълто-червени. Страничната линия е разположена в долната част на тялото и има зигзагообразна форма.

Живее на дълбоки и с бързо течение места. Избира участъци с пясъчно дъно и най-чистата вода.

Бърз растеж при сабицата се наблюдава само в първите години от живота и, а с настъпване на половата зрялост темпът на растеж спада. Дължината на сабицата е обикновено не повече от 20-30 см. Само отделни екземпляри достигат до 50 см и тежат до 1,5 кг, а някои до 60 см и 2 кг. Най-често обаче се ловят парчета до 500 грама. Половата зрелост настъпва през третата-петата година. Мръсти се от май до юни в реките, на бързите течения при температура на водата 15-20 градуса.

Храни се с планктон, насекоми, млади рибки. Във водоемите преди всичко предпочита малките на костура. Активна е през деня, а нощем ляга в дънните си укрития. Води заседнал начин на живот: екземпляри от едно стадо обикновено се държат в пределите на един участък на водоема.

Рибата е полупроходна. В нашия участък на Дунав тя идва през есента, зимата и пролетта. Лови се на чепаре, но с едра подвижна плувка. Най-добрата стръв е белият червей. Слагат се куки за морски риболов от № 6–№ 8. Важно е да се знае, че стадата от сабица най-често застават в места с обратно на основното течение. С едно замятане на чепарето могат да се извадят няколко риби. Обикновено кълването е рязко, и почти винаги сама се засича на кукичката. Изваждането не представлява голяма трудност, трябва само да се изтегли на повърхността, без да се дърпа рязко за да не се скъсат меките и устни.

Сабицата е костелива, но вкусна риба. Особено добра е веяна.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.