Най нови

Риболов – погледнато от лодката

През последните 2 години, разбиранията ми за монтажи, петна и стръв се промениха драматично. Това е заради водата, на която ловя. Тя е частно обрасло с трева 6 акрово езеро в Cambridgeshire, където е позволено да се използва лодка с гребла.
Хвърлянето от ръка е практически невъзможно поради дърветата и без лодка възможностите са ограничени.
С изключение на няколко огромни лина, нищо друго не възнагради усилията ми през първите седмици на пролетта.

Риболов от лодка

Риболов от лодка

Въпреки това петната изглеждаха прекрасно, или поне така си мислех.В помощ да видя дъното по-подробно ми беше Акваскоп, който всъщност е”луксозна” кофа с стъклено дъно.

Оглеждане на дъното от лодка

Оглеждане на дъното от лодка

Щях да набележа петната, където изглеждаше, че риба се е хранила. Бях убеден, че ако са се хранели веднъж, пак ще го направят. Докато търсех, постоянно се оглеждах за малки чакълисти пътечки, които да изглеждат чисти.
Мислех си, че монтажът щеше да е красиво презентиран, тревата нямаше да закрива куката и шарана щеше да намери храната с лекота. Шараните обичат да се хранят на чисто.. нали ? Е, бъркал съм и го научих по трудния начин. Хванах няколко шарана по тези зони (чисти), но те не бяха последователни.(т.е. са от време на време.) Един или два на месец не бяха достатъчни, по-късно същата година замислих план за следващата пролет.
След една безплодна нощ видях просто колко предпазливи могат да бъдат тези шарани. Есенната сутрин се разсъмна и нямаше и един облак в небето. Сложих спасителната жилетка и скочих в лодката. Водата беше много чиста, така че реших да си ловя с моите обичайни флуорокарбонови поводи с 2 тигрови фъстъка. Монтажът изглеждаше перфектно над чакъла и аз хвърлих около 10 тигрофи фъстъка точно над стръвта ми с малко коноп, цели боили, фъстъци и няколко морски охлюва(sea snails).

Тигрови фъсъци за риболов

Тигрови фъсъци за риболов

След като минах през петното си за мое удивление видях, че всяка храна с изкючение на десетте тигрови фъстъка беше изядена. Продължих да захранвам широка зона през идните седмици и много от храната на чистото дъно (чакъла) беше оствавена неизядена.

Риболовни принадлежности от магазин Суки байтс.
Това ме накара да си набележа тревистите и choddy зоните. Хвърлих няколко шепи там просто като експеримент и какво мислите, че стана ? Шараните утидоха там.
Заради работни задължения и семейния живот трябваше да оставя риболова, но имах план за следващата година. Пролетта дойде и аз утидох на разузнавателна разходка само с въдица и олово, за да почувствам дъното и prodding stick(прът с който ръчкаш по дъното, за да разбереш повече).Oловото се приземяваше на познати за мен зони разкривайки, че това е чакъл. След като маркирах тези зони с H маркери проверих с prodding stick-a. Със пръчката в едната ръка и акваскопа в друга гледах как пръчката преминава през повърхностен слой тиня преди да достигне до здравия чакъл.
Удивително, имаше кора от тиня разпростираща се на около 4 фута над чакъла. При хвърляне от ръка оловото проникваше през това, давайки ми грешна индикация.Това вече наистина ме накара да се замисля.Колко пъти всъщност сме ловели с бедно презентирана дънна стръв, мислейки си че сме на твърдо дъно, а в същност сме били зароевни в тинята. Сега аз придръпвам леко оловото назад за да си направя извод каква е картинката на дъното. Само когато получа това издайническо “тупване” по дъното знам че то е чисто(чакъл).
Избрах да си набележа тези тинести зони върху чакъла, но трябваше да си променя монтажите. Вече не можех да използвам тежките 5 oz ин-лайн  тежести с късите 6 инчови поводи. Те се заравяха. Следователно трябваше да използвам поп-ъпс и избрах hinged-stiff rig, с safety clips. При нормални обстоятелства бих минал на хеликоптер риг, но се нуждаех от гарантирано падане на оловото.

Повод за риболов

Повод за риболов

Удължих повода си до около 12 инча и сработи чудесно. Пуснах монтажа във водата и както очаквах тежестта и клипса се заровиха. Обаче отгоре остана перфектно балансирания поп-ъп. Сложих и малко мелко олово на мекия 15 лб. IQ 2, който също потъна леко в тинята. Всичко, което можеше да се види беше поп ъп стръвта ми.
При по-спокойни дни тинята ми позволяваше да замаскирам лидера и основната си линия на дъното, така че буквално последните 10 ярда от моя монтаж изчезваха. По някаква причина изглеждаше, че има смисъл от разпръскването на топчета на големи зони около монтажи за големи риби като hinge & coddy rig, но определно няма правила нали ? Научих се да правя това, което мисля , че е най-добре, отколкото да се притеснявам дали нещата са наред или не.
Използвах коноп и охлюви (snails) за да вкарам шараните на петното. Те изпускат масла и други благинки във водните стълбове, за разлика от други захранки. Стандартно топче просто няма да направи това. Казвам стандартно, защото моите топчета са малко специални. Изпипвах ги с масла, атрактанти и сол. Бих ги махнал от фризера и да ги поставя в кофа. След това поливане с Hot fish oil & Atlantic heat glug, и малко каменна сол (rock salt). Оставят се за около 12 часа и се превръщат в красиви, лъскави “сладки” които изпускат “привлекателност”. Всеки детайл помага и ако направиш стръвта си да се откроява ще хващаш повече.
Риболовстването с коркови топчета(покрити с микс) поп-ъпи ми осигури пролетта с най-много опит, кепвайки някои от незнайните риби в езерото. Сигурен съм, че адаптирайки моите монтажи към петната, които са против всякакви правила, победих някои от най-дивите жители на езерото. Тук влиза и новия личен рекорд от над 41 лб., който не бе виждан от години.

Преведено от Шаранджията.