Най нови

Раят за риболов

За езерото: lac du Salagou

Това беше едно от първите езера във Франция на които сме ловяли и все още е наш фаворит. Това е едно от малкото останали наистина диви и девствени места за риболов.
Езерото е с площ от около 1800 дка и дълбочина до 33 метра.Голямата част от вашия риболов ще бъде в дълбочините м/у 4 и 13 метра.
По-голямата част от почвата по бреговете е съставена основно от твърди червени скали. Острите подводни скали често са покрити с остри като браснач миди ”зебра”. Линията Ви трябва да бъде здрава,ще се нуждаете също и от поне 5 метра абазивоустойчив шок лидер.Също така има много потопени дънери,дори цели дървета,под водата така че прекарайте повече време в проучване на местата пред вас и не се опитвайте да ловите в близост до дънери,защото може да изгубите много риби.

Голяма част от бреговете са достъпни само с лодка или чрез преход пеша.Пътеките около езерото са трудни за преминаване , осеяни са със стръмни участаци трудни за изкачване.До някой участаци от езорот може да се стигне с кола но точно това са най-трудните за риболов места. Най-добрият вариант е да вземете лодка, но бъдете внимателни – Salagou е голямо езеро ,което се превръща за секунди от спокойно с плоска като тава вода в бурно като океан! – Винаги носете спасителна жилетка.

Уверете се, че обурудването ви е подходящо за Salagou. Виждали сме толкова много рибари, които напускат по-рано,след като биваците им са били разрушени от яростни бури, които могат да продължат над 24 часа. Времето през летните месеци може да бъде много горещо 40 градуса – дни на непрекъсната слънчева светлина, обаче, ако отидете през зимата бъдете подготвени за много студени нощи.
Риболова на Salagou не е лесен,пригответе се да прекарате много часове (дори дни) без пипане, но рибите които ще успеете да уловите със сигурност ще си струват чакането.

lac-du-salagou-01.jpg lac-du-salagou-02.jpg
lac-du-salagou-03.jpg lac-du-salagou-04.jpg
france_2011-133.jpg france_2011-60.jpg

Рибата:

Над 80% от рибите в Salagou са диви люспести шарани в поразително състояние,всяка година са улавяни много от тези риби с тегло над 13кг и по няколко подминаващи 24кг.Огледалните шарани са рядко срещани , но са били улавяни екземпляри по над 27кг.

Най-добрите ни риби за улавяне са със средно тегло от 15-16 кг ,със сигурност не са най-големите във Франция но са най-rewarding. (борбени,диви,красиви-както ви е кеф така си го превеждайте)

img_0019-600-x-4001.jpg
img_0008-300-x-2251.jpg DH000111.JPG
n.jpg

Какво трябва да знаете:

Разрешителните за риболов се получават под формата на “Carte De Peche” и могат да бъдат закупени от местните рибарски магазини или от някои будки за вестници. Ние обикновено ги взимаме от рибарския магазин в търговскят център в близост до малкия град Clermont de L’Herault.

Разрешителното струва около 60 евро и е валидно за цялата година.Ще ви е необходим личен документ(паспорт,ЛК) за да се идентифицирате при закупуването на билета.
Има богат избор от местни магазини и супермаркети в Clermont De L’Herault и Lodeve.И двата малки града са на кратко разстояние с кола от езерото.
Правилата за нощен риболов са променяни от 2003 г. насам. Новите правила са:
–Нощият риболов е позволен от 1 януари до 2-рата неделя на април и от 1 юни до 31 декември.
–Не се позволява нощен риболов в периода от 3тия понеделник на април до 30 април.
–Когато се извършва нощен риболов местата за риболов се обозначават със светлина.
–Позволен е риболов само ‘ОТ РЪКА’ ,тоест неможе да се използва лодка за разпъване и пускане на стръвта,но е ПОЗВОЛЕНО да се захранва с лодката ,да се поставят маркери,да се кепва риба и да се пренася багажа!
–Не е позволено да се разпъват палатки на брега на езерото,но бролитата са Разрешени. Правилото е “Не на къмпинга в дивата природа”, обаче, много хора използват палатки и не са били гонени (най-общо).
e.jpg

Как да стигнем до там:

Езерото Salagou се намира на 100 км от град Монпелие и на скромните 2225 км от Пловдив,България!
https://maps.google….196476551&msa=0

Източник текст:  http://frenchcarplak…acSalagou.shtml
Източник снимки: Google.com
Превод и оформление: Todor Teodoshev