Най нови

Техники за риболов – метод на помпане

Метод на помпане В какво всъщност се състои този интересен метод?
Нанизвам на основното влакно (0.18 – 0.20) лъскаво (никелирано или месингово) топче (сачма) с диаметър 4 – 5 мм, така че да се движи свободно, след което връзвам на основното влакно малка, черна тройка (№ 14 или № 16) и линията е готова. Под тежестта си топчето трябва да опре в основата на тройката. Използвам никелирани топчета от синджирчета на сифони на мивки или синджирчета от щори. Те са с диаметър 4 мм, достатъчно широко продупчени, така че влакното свободно да преминава през тях. Ефектът с тези топчета е безспорен, но при липса може да използвате продупчена оловна сачма, предварително излъскана до блясък. За предпочитане е телескоп с твърд връх с дължина 3.5 – 4 м и лека макара с безотказен аванс.
Изборът на място за риболов е от изключително значение за успех.

Риболовен магазин Суки байтс риболовни принадлежности.
Обикновено избирам тих, дълбок вир със стръмен скалист бряг, така че да може да се “пуска” от височина поне 2 м над повърхността на водата. Това е необходимо, за да не се плаши рибата от близостта на риболовеца до водата. Ако опитваме риболов “на помпане” от самия бряг сме обречени на неуспех. Можем да използваме също така надвесени над водата дървета, мостове, бентове.
След като избера подходящо място,
пускам тройката бавно до дъното, без да движа телескопа, който държа хоризонтално над вира така, че влакното да се спуска вертикално под върха му. Топчето от собствената си тежест пада по влакното до основата на тройката. При достигане на дъното затварям макарата, регулирам аванса и колкото може по-бавно започвам да изтеглям влакно с ръка, докато тройката достигне повърхността. После пак бавно пускам до дъното и отново изтеглям. С един разтег на ръката може да се изтегли от 2 до 3 м влакно, тоест на такава дълбочина може да се “помпа” безпроблемно. Много е важно движението на тройката с топчето да бъде плавно по вертикала между дъното и повърхността. Всяко рязко движение нагоре или надолу намалява шансовете за успех. Ударът последва при издигане, обикновено в близост до дъното, но съм имал случаи, когато рибата атакува топчето почти на повърхността.
Ударът е много рязък и рибите обикновено се самозасичат.
По този метод се лови обикновено скобар и речен кефал (клен). Учудващо е, че скобарът, когото считаме за мирна риба, лакомо атакува движещата се вертикално стръв, като често захапва цялата тройка. Стръвта атакуват обикновено едри екземпляри над 0.5 кг, а не рядко и над 1 кг. Затова е необходимо ползването на здраво и качествено влакно, още повече, че в много случаи използването на кепче е невъзможно, особено ако сме на по-голяма височина от водата. Изваждането на закачената риба трябва да стане възможно най-бързо и безшумно, защото обикновено последват и други удари. Имал съм случаи, когато след 1-2 часа безрезултатно “помпане” са последвали удари при почти всяко пускане и за кратко време съм улавял по няколко екземпляра един след друг. Споменах в началото, че най-добри резултати “на помпане” съм постигал на р. Тополница. Но също така с успех съм “помпал” по тихите вирове на р. Малък Искър, на Вит и др.
Този метод се практикува обикновено в по-студените месеци от годината, от септември до забраната през април. Най-добри резултати съм постигал в тихи, слънчеви дни, около и следобед, когато слънцето огрява водната повърхност. Тогава лъскавото топче отразява слънчевите лъчи и движението му привлича рибата. Емоциите при успешен риболов са незабравими. Струва си да опитате!

fishing_ribolov

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.