Най нови

Техники за риболов – свободно приплъзване

Свободно приплъзване Риболовът с хранилка (на английски “Feeder”) e метод, при който даже начинаещите могат да се надяват на приличен улов. Хранилките по принцип се използват в течащ водоем, но в зависимост от типа и начина на привързване с тях се постига сериозен успех и в неподвижна вода, особено ако са налице шарановите риби.

Активният участник в международни състезания Хари Гроенволд от Холандия предлага пет варианта на такива хранилки, които по негово мнение са сред най-прецизните и успешни “изобретения” от този тип.

Още щом става популярен риболовът с хранилка в Холандия, в  магазините мигом се появяват и първите устройства, предназначени да се предотврати усукването на влакното. Според мнението на холандския майстор обаче, е по-добре да не се занимаваме с тях. Различните видове вирбели със или без закопчалка, твърди Гроенволд, само пречат при замятането, утежняват линията и полепват по себе си водорасли. Иначе съществуват два основни вида хранилки: подвижни и неподвижни.

Най добрия риболовен магазин Суки байт

Свободното приплъзване

При подвижния способ тежестта или хранилката свободно се приплъзват по основното влакно и на определено място се спират от ограничител. Същият представлява парченце много тънка силиконова тръбичка, завързана на обикновен възел, след като през нея се прекара влакното. При този прост вариант рибата може да изтегли влакното през тежестта без да почувства съпротивление. В подходящи дни с такъв такъм може да се постигне доста добър улов. Основният недостатък е в обстоятелството, че ако рибата потегли настрани, ще почувства съпротивлението на хранилката или тежестта. Освен това при засичане винаги се налага придвижване на хранилката, което изисква по-големи усилия.

fider_ribolov

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.