Най нови

Риболов хванали сте риба? Измерете я…

Отишли сме за риба и нашия риболов е бил успешен хванали сме риба и трябва да я измерим.

Тази, струва ни се, проста работа има и своите “подводни камъни”, защото рибите са много различни.

И така, отначало трябва да се определи вида на рибата, да се впише общоприетото название на български език, желателно е също де се даде и местното и название, ако има такова.

Естествено, трябва да се укаже мястото, датата и риболовните такъмите с които е уловена рибата.Не е задължително да записвате от кой риболовен магазин са закупени риболовни принадлежности.

Дължината на рибата се измерва от върха на устата до:

– началото на опашния плавник (A1) – именно тази дължина е указана за минимален размер за дадения вид риба.

– края на средата на опашния плавник2) – това е т. нар. “дължина на Смит”, тя е задължителна при провеждането на научни изследвания, особено на сьомгови риби.

– края на най-дългата част от опашния плавник (A3) или т. нар. “абсолютна или зоологическа дължина”

Точността при измерване на теглото със съвременните уреди може да е максимална, но за улеснение е прието да се измерва в следните диапазони – до 1 кг – 5 г отклонение, до 5 кг – 10 г отклонение, до 10 кг – 50 г отклонение, над 10 кг – 100 г отклонение.

Към фактическите данни се отнасят сведенията за възрастта на рибата, които можете да получите при разглеждане на някои образувания. Обикновено за определяне на възрастта се използват люспите. Местата откъдето могат да се вземат са 2-3 реда над или под страничната линия. Люспата заедно със слузта се залепя на лист, на който е написана вече събраната по предните критерии информация (виж таблицата).

Допълнителни сведения за рибата, (например пол, съдържимо на червата, по-пълно описание на външния вид и т. н.), или за специфичните условия на риболова (климатични условия, посока и сила на вятъра, ниво и прозрачност на водата, дълбочина, отдалеченост от брега, част от денонощието и т. н.) също е желателно да се запишат в дневник.

Ако е възможно (дори задължително) се прави фотография на уловената риба отделно и заедно с риболовеца. Фотографията трябва да е ясна и в такъв ракурс, от който се виждат характерните видови особености и големината на рибата. Редом с фотографираната риба е добре да се сложи предмет с познати размери – кутия кибрит, риболовни принадлежности (макара, блесна и др.) или (ако има) линийка.

За удобство всички сведения за уловената риба могат да се записват в специално подготовен бележник, по предварително разработена схема:

Например…

Вид Шаран
Място на улова язовир “Йовковци”
Дата на излета 08.09.2002 г.
Техника и такъми На тежко, прът DAIWA, макара Shekspire, влакно LASER 0.2, на капан с куки бели, прави № 8
Тегло 4.5 кг
Дължина: А1, А2, А3
Пол женски
Вид храна от растителен произход
Болести и паразити няма
Допълнителни сведения Топло време, без вятър, температура на въздуха 20 ° С, 17:40 ч., 40 м от брега
Място за залепяне на люспата

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.