Най нови

Риболов на какво кълве

На какво кълве?

При риболов със спининг съществуват огромно количество типове, видове и цветове на изкуствените примамки.Ще ги намерите във всеки един риболовен магазин за риболовни принадлежности. Невъзможно е човек да ги притежава всичките, но поне би трябвало да има от различните типове. Основните са: лъкатушните блесни (в това число и катмастъри), въртящи се блесни (в това число и с глава-тежест), воблери, силиконови примамки, девони. В личния ни арсенал в крайна сметка ще се задържат неголямо количество от любимите примамки. И те са такива тъкмо защото сме ги подбирали като резултат от успешните излети. Съществуват и някои общи принципи на избор на примамката. Според цвета те са следните:
– “Silver”. Примамките в сребрист цвят обикновено се използват рано сутрин или вечер, в мрачно време, в мътна вода или след дъжд.
– “Golden”. Примамките със златист цвят се използват през деня или във време с променлива облачност.
– “Cooper (Red)”. Примамките с цвета на мед (или червен) се използват в много ясно и слънчево време или в бистра вода през есента.
– “Blacк”. Примамки те с черен цвят се използват, когато не е постигнат успех с останалите три независимо от светлината и прозрачността на водата.
Обикновено се започва със сребрист или златист цвят, но ако не кълве, се пробва с червен или черен. Много често примамките с черен цвят (воблери, блесни, силиконови) спасяват положението, когато на другите “не пипа”. Това не означава, че черният цвят по принцип е по-надежден, или че на него кълве повече. Просто опитът нееднократно показва, че колкото кълването е по-слабо, толкова по-тъмна трябва да е примамката.
Съществуват, разбира се, и всевъзможни примамки с неестествено ярки, дразнещи цветове, които също така са доста ефективни. А що се отнася до размера на примамката, не е вярно твърдението, че колкото тя е по-голяма, толкова по-голяма риба ще ни клъвне. В случая определящ е фактът, че големите риби по принцип са по-навътре и в дълбокото, докъдето може да се стигне с голяма примамка.

Изкуствени примамки за риболов

Изкуствени примамки за риболов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.