Най нови

Риболов на бабушка през цялата година

Риболовът на бабушка е много специфичен и изисква от риболовеца постоянно усъвършенстване на монтирането на линията, както и добро познаване на водоемите
Бабушката е добре разпространена на територията на България и само непознаването на отличителните й {от червеноперката) белези кара мнозина въдичари откровено да заявяват, че такава риба не са улавяли. Бабушката е риба, която можете да правите риболов през цялата година (забраната важи и за нея). Но за постоянни успехи е необходимо да използвате различни взаимно допълващи се методи за риболов.

Риболовна екипировка риболовни принадлежности

Пръчка – телескопична пръчка с или без водачи. При употребата на телескоп с водачи се постига по-голяма дистанция, докато използването на телескоп тип “камшик” ограничава разстоянието за риболов, тъй като линията е завързана на върха и не може да бъде по-дълга от 1,5-2 м от дължината на телескопа. Желателно е при използването на телескопични пръчки да се монтира с ластик, който действа като “амортисьор” при кълване и позволява на риболовеца да “усмирява” резките повличания в нежелана посока на по-едрите екземпляри.

Плувка можете да закупите от всеки един риболовен магазин – изборът на плувка е в зависимост от климатичните условия и мястото за риболов. За спокойни води или реки с бавно течение се препоръчва
плувка с издължена форма и дълга антена. Плувка със споменатите характеристики и добро утежнение показва на риболовеца и най-дискретното кълване. Ако мястото за риболов е в участък с течение или духа вятър, е добре да използвате плувка със заоблена или крушообразна форма, такава плувка се държи много по-стабилно при посочените условия.

Утежнение – линията трябва да бъде утежнена така, че дори и най-финото кълване да може да бъде предадено на плувката.
Кука – в зависимост от използваната стръв е размерът на куката, като за препоръчване са номера от 14 нагоре.

Примамка
– използването на естествените примамки като земен червей, бял червей, торен червей, кастер дава добри резултати. Използването на растителни примамки като жито и коноп също има своите предимства.

Захранване – колкото по-добре захраните избрания участък за риболов, толкова по-голям шанс за добър улов имате. Съставът на захранката – всеки риболовец може сам да определи, като не трябва да пропуска да заложи в нея и от стръвта, с която лови.
След като участъкът е захранен добре и сте сондирали дълбочината, можете да пристъпите към съществената част, като дори и при най-незначително кълване е необходимо да засечете.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.