Най нови

Кога кълве по време на риболов

Да разберем кога нашия риболов ще бъде успешен кога кълве.

Има едно наистина поразяващо твърдение – че утринното кукуригане на петела съвпада не с изгрева на слънцето, а с изгрева на звездата Алдебаран от съзвездието “Телец”. Да не би пък и с рибата да е така? Та нали съществува лунен календар за активността на рибата, а дискусиите за неговата целесъобразност така и не спират.

В книгата “Mepps Guide to sport fiching” е приведен график на зависимостта между количеството хваната риба (щука и бяла риба) и лунните фази, като наблюденията са в резултат от риболовните излети на група френски рибари в продължение на десет години. Наблюдават се два максимума (фазите на така наречените първа и последна четвърт, когато се вижда половината от луната) и два минимума, съвпадащи с новолунието (луната не се вижда) и с пълнолунието. Освен това става ясно, че активността на рибата при новолуние макар и да пада, все пак е почти два пъти по-голяма, отколкото при пълнолуние, и същевременно, че никъде няма “нула” Тоест, поне една рибка тази френска група винаги е хващала.

Практическият извод е да си отбележим периоди от 6-7 дни на предполагаемата активност на рибата през годината и едва тогава да излизаме на риболов. Ще ни трябва само лунен календар или съвсем обикновен календар, където са оказани датите на настъпване на лунните фази. Друг е въпросът, че доста често хукваме към водоема не когато трябва, а когато имаме възможност.

Днес няма да говорим за риболовни принадлежности закупени от някой риболовен магазин а кога е по добре да отидем на риболов.

Както доказва Дж. Найт, през денонощието има два главни периода на активност (по два-три часа) и два второстепенни (по един час). Първият главен период съвпада с преминаването на луната през меридиана, съответстващ на географската дължина на местността. Вторият главен период настъпва 12,5 часа след това. Второстепенните периоди пък настъпват шест часа след главните (графика 2). Оказва се, между другото, че идеята за практическо използване на тази теория отдавна е комерсиализирана. Така например специализираните риболовни часовници на фирмата “CASIO” показват времето на активността на рибата по теорията на Дж. Найт.

Все пак, независимо от упоменатите сложности и тънкости, рибата човек може да си я хване. Трябва само да знае мястото, където да я лови, времето, когато да я лови, правилно да избере примамката, а ако тя е изкуствена – как да я води.

Първото условие в тази насока е щом хванем риба, да запомним времето, когато е клъвнала. При риболова например на хищник със спининг съществуват два подхода: да се търси рибата или да се чака, докато дойде. Обикновено на непознат водоем се ползва първият начин. Но с всяко ново посещение водоемът става по-познат и започва да доминира изчакването. Ако не обръщаме внимание на времето, през което сме хванали рибата, а го отбелязваме най-общо (до обяд или след обяд), то всеки излет ще протича по закона на Мърфи: винаги ще се намираме не там, където трябва, и не тогава, когато трябва.

Отдавна е известно, че през лятото и есента най-успешното време за риболов е “вечерният здрач”, нощта и “утринната зора”. През това време спада дневната горещина и на плитките места водата бързо изстива, насищайки се с кислород. По принцип количеството кислород във водата зависи и от температурата. С повишаването и то намалява и при 25-26 градуса става неприемливо за рибата. Тя или бяга в дълбокото, или престава да се храни. Същевременно малко известен е фактът, че термините “вечерен здрач” и “утринна зора” са астрономически, а значи и точни. “Вечерен здрач” – това е времето от залязването на слънцето до появяването на първата звезда (не ярката планета Венера, а именно звезда). “Утринна зора” е времето от изчезването на последната звезда до изгрева на слънцето. Ако вземем за пример най-дългия ден в годината – 22 юни, то слънцето ще изгрее в 4,56 ч., а ще залезе в 21,14 ч.

С две думи, за всяко перспективно място има период от време (или няколко такива за цялото денонощие), когато кълването е най-активно. За да определим безпогрешно това време, ще ни помогнат познаването на общите закономерности и личните наблюдения.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.