Най нови

Информация за мястото на риболов

Понякога без много усилия се сдобивате с добър улов, а друг път дори и със старателна подготовка удряте на камък. Това може да се случи, когато нямате никакви познания за характера и особеностите на водоема и за обитаващите го видове риба.
За по-презицните риболовци, които обръщат внимание и отделят нужното време на детайлите, ето няколко съвета как да открият леговищата на рибата.
Не веднъж е засягана темата за важното значение на дъното. Това е мястото, от което трябва да започне вашето изучаване на водоема. От него може да разберете почти всичко за обитателите на водоема и техните хранителни и поведенчески навици. Затова започнете с изследването много внимателно. За определяне на дълбочината му може да използвате или плувка-маркер или информацията, която ще получите от потъването на оловото.
Измерването на дъното с плувка-маркер е най-разпространения и често използван метод, именно заради полезната информация, която може да се извлече. Маркерът трябва да се пуска през малки участъци, за да не пропуснете евентуални дупки, в които може да се укрива рибата.
Методът за измерване на дълбочината на дъното посредством потъването на оловото е малко по-специфичен. За правилното му разчитане е необходимо време и постоянство, за да може точно да се научите да измервате дълбочината. След като оловото се потопи под повърхността на водата изпънете влакното като леко опънете пръчката. След това изчаквате-когато оловото достигне дъното от съпротивлението върхът ще подскочи нагоре. След като отработите този метод и започнете да добивате представа за дълбочината, в последствие може да го използвате и за по-подробна информация относно дъното-има ли подводна растителност, където биха могли да се укриват риби; какъв е характера на дъното( ако е тинесто или каменисто върхът ще отскача по различен начин).

Ако сте решили именно по този начин да се информирате за даден водоем, направете го преди риболова. Всички тези спускания на маркера или потъването на оловото ще изплашат рибата. Може да опишете подробностите за да не ги забравите. В никакъв случай не приемайте тази подготовка като загуба на време. Тя ще ви спести много в бъдеще.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.