Най нови

Защо пък не сирене и кашкавал

Сиренето е отлична стръв за риболов. Не се нрави на хищниците, но с него може да уловите солидно количество кефал. И сиренето, подобно на други видове стръв, е пренебрегвана от рибарите. За разлика от най-често използваните, сиренето е стръв, която привлича предимно едрите риби. Не най-важно, но също голямо преимущество е фактът, че цената е значително по-евтина.
За да постигнете максимално добър резултат заложете на особено миризливите сирена. Това означава, че като най-подходящо се счита синьото сирене, известно със специфичната си миризма.
През зимата, когато водата е мътна и видимостта е ограничена, рибите се доверяват най-вече на своето обоняние. Ако използвате твърдо сирене или кашкавал, нарежете ги на кубчета, съответстващи на големината на използваната кука. Ако не разполагате с твърдо сирене, натрошете го и го оформете като топче на куката. Без значение от вида му, миризмата със сигурност ще привлече големия и изгладнял през зимата кефал.
Ако ловите през зимата, избягвайте бързеите и местата, където течението е променливо.
Ако ловите през лятото избягвайте местата с гъста растителност или нападали дървета. Целете се в чистите течения и около бентовете.
Кефалът не единствената риба, която обича сиренето. Мряната също успешно може да се лови на тази стръв. Миризливата пътека, която оставя сиренето във водата ще привлече мряната. Това, обаче, важи само за летните месеци. През зимата и пролетта, мряната предпочита да се храни с червеи и растителност.
Ето няколко съвета за размерите на кубчетата сирене и кашкавал, които ще използвате. Вече споменахме, че те трябва да съответстват на големината на използваната кука. Ако ще ловите с тази стръв за първи път, съобразете се със следните пропорции: кука 12-кубче около 6 мм; кука 10-кубче, около 12 мм; кука 6-кубче около 20 мм и т.н.
Не е задължително да използвате сиренето и кашкавала като самостоятелна стръв. Може да изберете друга стръв и да се погрижите да и придадете специфичната им миризма. Ето един чудесен начин за стръв червей, който мирише на кашкавал. Пригответе си определено количество бял червей и го поставете в по-дълбока купа. Върху тях настържете кашкавала върху червеите. Покрийте купата и я оставете да престои около 2 дни на студено. След като отворите купата ще установите, че червеите са изяли кашкавала, но ароматът му се е запазил в тях. Освен това можете да добавите и настърган кашкавал в самата захранка. Ароматът, който ще се носи от червеите и захранката ще провокира кълването на рибата. Тази тактика е особено подходяща през зимния сезон, когато рибата е неактивна.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.