Най нови

Шаранът-особености в поведението му

Страстта за улов на шаран споделят не един или двама риболовци. Тази добре позната риба, срещаща се в достатъчни количества по родните водоеми си има своите особености. Малко известно е, че шаранът е една от най-страхливите риби и веднъж забелязала ловеца става изключително предпазлива. Твърди се, че колкото и да е внимателен рибарят, шаранът просто усеща присъствието на дебнещата го опасност. Затова приближаването и изобщо всички движения трябва да бъдат извършвани много внимателно и без излишно вдигане на шум. Въдицата се хвърля леко и възможно най-близо до водата. Един съвет относно линията-нека да бъде по-отпусната, а не максимално изпъната. По-хлабавата линия остава на дъното, където шаранът по-трудно ще я открие, тъй като остава неподвижна. За да е максимално ефективен този съвет, заложете на флурокарбонна линия и дъно от тежко олово.
От изключително значение е и мястото, където ще ловите. Добре е предварително да се запознаете с особеностите на водоема, за да имате понятие къде може да се намира шаранът. За да улесните тази дейност, снабдете се с топографска карта, която ще ви даде достатъчно информация. През пролетните месеци, шаранът се настанява във вече затоплените води. Ако обаче риболовът е в горещите летни месеци, той най-вероятно е избягал в по-дълбоките и далеч по-хладни води. С настъпването на есента, шаранът започва да се захранва за предстоящите зимни месеци. Тогава можете да ги търсите по разните дупки и ями на водоема.
Когато слънцето залязва, шаранът често излиза на повърхността. Това се случва и рано сутрин, по време на изгрева. Ако тихо наблюдавате по това време може доста точно да установите къде е шаранът и да монтирате линиите на това място.
Шаранът е активна риба. Експериментирайте и с други методи за хващането му, а не само със стандартните. Пробвайте да ловите на повърхността или използвайте перо. В средните води, шаранът може да бъде примамен с червей на перо, а когато се препича на повърхността дори една бисквита може да доведе до успех. Просто трябва да се пригодите към настроението на шарана и в зависимост от него да избирате най-удачната тактика.
Разбира се, не трябва да се пренебрегва и един от най-важните фактори, а именно времето. Като водещ фактор се определя вятъра като е важно винаги да се съобразявате с него. Той трябва да духа в посока от брега към водата. При смяна на вятъра е необходимо и вие да смените местоположението си и да го следвате.
Избирайте внимателно мястото за риболов. Старайте се да не заемате място, което е близо до други рибари или е често използвано за риболов. Шаранът помни тези места и ги избягва. По-добре се отдалечете на по-уединено място, където рибата няма да е толкова предпазлива.


2 коментара

  1. Стефан

    Много полезна статия,благодаря ви.Поздрави.

  2. риболовец

    Шарана е капризна риба и трябва да се съобразяваме с неговото поведение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.