Най нови

Расперът-какво да очакваме

Преди време у нас расперът не беше често срещана риба. Напоследък се забелязва промяна в тази тенденция и броят на този хищник значително е нараснал.
През пролетните и особено през летните месеци расперът ловува предимно в по-горните слоеве и на самата повърхност, където дебне стадата от малки рибки. През нощта расперите излизат на лов и буквално разцепват стадата на малките рибки. Това е и удобното време, в което риболовците спинингисти могат да превърнат расперът от преследвач в плячка.
През пролетните месеци април и май дребните рибки са все още изключително малки. За това и имитацията им като стръв не е много успешна. През тези месеци расперите се движат на стадо и се движат с отворена уста като отсяват само необходимите дребни рибки. В средата на лятото малките рибки са вече достатъчно пораснали за да могат успешно да бъдат имитирани с изкуствена стръв. Расперът атакува всичко, което извършва някакво движение. Добре е примамката да е колкото се може по-малка и по-лесно подвижна.
Боравенето с такива леки примамки никак не е лесно, за това трябва да се подготви и оборудване, което е подходящо за тази цел. А именно, деликатна линия, макара с прецизен аванс и навито плетено влакно с диаметър например 0.10 мм. От една страна тези влакна са недостатъчно разтегливи и еластични, но пък тук идва на помощ точно регулираният аванс, който ще предотврати възможните късания. Подготвят се много и разнообразни малки примамки и пръчка, която е дълга минимум 2.70 м. Ето и няколко съвета ако риболова е вечерно време. Лесно могат да се разпознаят местата, където се подвизава расперът, тъй като той издава характерен плясък във водата. Приближаването трябва да стане тихо и незабелязано от рибата. Примамката се хвърля по възможност срещу течението като разстоянието е около десетина метра.
Обикновено расперите кълват най-учестено или рано сутринта или вечерта. Особено вечер се активизира, търсейки дребните рибки, които от своя страна също ловуват насекомите по повърхността на водата.
Распер може да се улови и през пролетта и през лятото, но най подходящите месеци за лов на распер са август и септември. През тези месеци този хищник се намира в по-дълбоките и доста по-спокойни слоеве на водата, което позволява и хващането му на естествена примамка. По-това време и расперът вече е охранен от лова през пролетта и лятото и дава шансове за улов на екземпляр над 8-9 кг. А един такъв екземпляр би зарадвал всеки риболовец.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.