Най нови

Неограничените възможности на фидера

Фидерът е заел своето важно място в риболова. Този широко-разпространен и използван метод се е доказал в практиката. Преди време той се използваше само за риболова на нехищни риби. От известно време насам, обаче, той покорява и така вълнуващия риболов на хищни риби. Това си има и своите особености и за да се постигне максимален успех, трябва да се отдели време за подготовката. На пазара се предлагат всевъзможни модели, но двата основни типа са отворен и затворен фидер.
Затвореният, при който храната е затворена и от двете страни, се използва предимно на течение за да не се разпръсква съдържанието. Отвореният фидер се използва при стоящи води и хранилката е отворена и от двете страни.
Ако досега не сте имали удоволствието да се впуснете на лов за хищници с фидер, тези съвети ще ви бъдат от голяма полза.
Фидерът се пълни със нарязана рибка, често това е червеноперка или уклей. Размерът му трябва да е достаъчно голям за побирането на рибка с дължина около 15 см. Ако ще ловите на силно течение трябва да се съобразите и с теглото му. Изрежете главата и опашката на рибката и я наситнете с нож. В зависимост от вида на фидера парченцата трябва да са с различна големина. При закритите фидери, рибката трябва да е на ситни парченца. Във водата фидерът изпуска допълнителна миризма, която е изключително апетитна за рибата. Бялата риба, например има много по-добре развито обоняние отколкото зрение. Тя се хвърля на хранилката, защото е примамена от аромата и е сравнително трудно да достигне съдържанието на фидера. За по-добър резултат може да добавите и някакви допълнителни аромати за хищници, разнообразието по магазините е достатъчно разнообразно.
При използването на открит фидер нещата стоят по друг начин. Рибката се реже цялата като парченцата трябва да са по-едри-това ще им помогне по-добре да се закрепят към фидера. Недостатъкът на риболова с открит фидер е , че при всяко ново хвърляне трябва да презареждате.
Ако мястото на което ловите е със стоящи води, то фидерът може и да не е утежнен. Ако се изисква да ловите на по-големи разстояния заложете на затворен фидер. Така няма да загубите храната още при първото замятане.
През лятото може щедро и многократно да зареждате хранилката и това само ще увеличи шансовете ви. През зимата, обаче, захранката трябва да се пести. Използвайте здрави фидер пръчки като фидерът се закрепва с помощта на вирпел на повод, който е прикрепен към основното влакно. Поводът трябва да е дълъг за да успее да устои на съпротивата на силната бяла риба. Червеноперката е идеалната стръв за кука като трябва внимателно да бъде нанизана на тънък стоманен повод. Червеят може също да се прибави към нарязаната рибка.
Бялата риба се подвизава в бавните течения. Подходящото време за лова е вечер. Добре е да се приготвите по-рано и да заемете мястото предварително. Така няма излишно да привличате вниманието на рибата и да я плашите.
Ако това е първия ви риболов, при който ще ловите хищна риба с фидер, съобразете с тези няколко съвета. А резултатът сам ще ви убеди в ползата от тях.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.