Най нови

Каракуда през пролетните месеци

У нас големите каракуди не се срещат често, тъй като са жертви на бракониерство. За това и повечето риболовци не си правят труда да ловят само каракуда, тъй като трябва да се задоволяват само с по-дребните екземпляри. През пролетните месеци, когато температурата на водата се затопли до или над 12-13 градуса, в обраслите с растителност водоеми изгладнелите каракуди започват активно да се хранят.
През пролетните месеци на лов за каракуда трябва да се избират предимно плитките участъци и обраслите растителност места. Това се дължи на недостатъчно затоплената вода, при което каракудата предпочита по-плитките и по-затоплени води. Там каракудата си набавя храната от личинките на щурците и друга предимно животинска храна.
При тихо и топло време каракудите се събират на ята и се концентрират около центъра на водоема. През тези месеца не върши работа захранката, която е особено полезна през горещите летни месеци. Каракудата трябва не да се чака, а да се търси. Ако риболова е рано сутринта, търсете каракудата някъде измежду растителността. Тъй като често се налага да се лови около тревите добре е пръчката да е щека и линията да е изключително лека. Щеката и ластика ще улесни подаването на стръвта и ваденето на рибата. Влакното трябва да е 0.14-0.16 мм, тъй като мястото е тясно за по-големите каракуди. Това ще помогне в борбата, когато трябва да се извади рибата. Едрите каракуди имат голяма уста, за това куката трябва да е здрава и надеждна(10-14). Често предпочитаната стръв е червей. Фина плувка, добре утежнена, без антена, тъй като ще се закача в тревите.
Ако лова на каракуда се съсредоточи на повърхността на водата, необходима е пръчка с макара и водачи. Поводът е дълъг едва 1 м и на тази линия е необходима малка кука(16-18). Стръвта може да е както бял така и дъждовен червей, а може да се използват и ручейници. Не се препоръчват тестени примамки, тъй като не са предпочитана храна за каракудата.
Каракудите имат избран път, който следват в някаква последователност. Ако този път бъде открит и захранен може да разчитате на улов. Захранката обаче трябва да е точно, където преминават рибите. Ако е в страни или около избрания маршрут най-вероятно ще остане недокосната.
Въпреки всички тези съвети, по-често улов няма. Ако все пак успеете да хванете дори и една каракуда около 600-700 грама, може да считате че сте извадили късмет.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.