Най нови

Какво има под леда

Риболовът на лед несъмнено би бил предизвикателство за всеки един рибар. Да усещаш рибата под краката си несъмнено е голяма тръпка и удоволствие.
Ако сте се устремили към това приключение за първи път, несъмнено ще ви трябва известна подготовка. Риболовът на лед предлага доста добри шансове за солиден улов. Под него може да откриете бяла риба, пъстърва, костур, щука-разнообразието е голямо. Има и още едно преимущество за вас-много и различни риби буквално са се наблъскали в своите леговища. Може би за мнозина, които не са имали удоволствието да ловят под леда всичко изглежда просто-правиш дупка, пускаш въдицата и готово. Да, но нещата в действителност далеч не са толкова прости.
Първото нещо, което трябва да знаете е характера на водоема, неговите най дълбоки места и възможни укрития за рибата. Това може да се направи още докато е топло, за да сте подготвени, когато ледът покрие водоема. След като намерите подходящо място, направете внимателно дупка в леда. Спуснете въдицата и чакайте. Вероятността да извадите някой дребен костур е голяма, но пък по-късно спокойно може да опитате по-надълбоко със стръв от мъртвата рибка.
Ако се надявате да извадите пъстърва съсредоточете се близо до брега. Пъстървата предпочита средните води и тези около бреговата линия. За да откриете най-подходящото място ще е нужно да направите по няколко различни отделни дупки.
Най-голяма вероятност има да уловите костур. Под ледената покривка костурите се движат на ята. Веднъж попаднете ли на ятото, остави ви само да се наслаждавате на улова. Трябва ви мека и къса пръчка както и разнообразие от блесни. Използвайте големи блесни и стръв от червей или личинки. Ако искате по-едри костури спокойно може да сложите и доста по-голяма блесна, например за пъстърва. Постоянно размърдвайте въдицата, за да може максимално да раздразните рибата.
През зимата, под скования лед има в доволни количества и пъстърва. Набавете си къса пръчка, стационарна макара, подвижна кукичка и разнообразна стръв-червей, ларви или малка рибка. За по-голям шанс направете няколко различни дупки като във всяка от тях пуснете пръчката на различна дълбочина. Бързо ще стане ясно къде се намира рибата и вероятността за успех е почти сигурна. За пъстърва може да използвате и изкуствена стръв. По принцип обитаваните от тази риба водоеми не са много дълбоки-пъстървата също не предпочита дълбоките води затова използвайте лека стръв.
Пъстървата е съсредоточена близо до брега. Предпочита средните води и тези около бреговата линия. За да откриете най-подходящото място ще е нужно да направите по няколко различни отделни дупки.
По съвсем друг начин стоят нещата при щуката. Снабдете се със стоманен повод и изключително здраво влакно, което ще удържи и няма да се скъса на леда. Примамката е рибка, която не трябва да е много едра, тъй като тя се храни по-оскъдно през зимата и лесно може да я пропусне.
Сладководната треска също е добър улов. За откриването и е нужно повече време и няколко на брой дупки. Подвизават се на дъното и си правят гнезда в подводните дупки. По принцип се движат на ята и веднъж откриете ли ги, шансът за повече от една две риби е голям. Стръвта трябва да изглежда като жива, използваната пръчка да е твърда и монтажът се спуска до самото дъно. Спускането трябва да е бързо и след достигане на дъното отново рязко се изтегля и спуска обратно.
Разнообразието от риба под леда е голямо. Рибарите, които са ловили риба под леда знаят колко голямо е удоволствието при всяка хваната риба.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.