Най нови

Връзката между рибата и дъното

Според особеностите и структурата на водоема може да се съди и за поведението на различните риби. Дъното е един от факторите, по които могат да се предвидят някои неща по време на риболова. В зависимост от това каква е структурата на дъното може да се предвиди къде да се търси рибата. Някой представители обитават дъната, които имат каменист характер, други предпочитат по-тинестите и блатни участъци. Често срещано е рибарите да съдят за даден водоем само по очертанията му и от растителността, която вирее в него. Пренебрегвайки важното значение на дъното си създават излишно губене на време при откриването на рибата. Не случайно в характеристиката на всеки водоем са упоменати характера и особеностите на дъното.
Рибите рядко се свързват с твърда опора, а има и видове които никога не докосват дъното. Доста видове обаче са тясно свързани с него и пряко се влияят от особеностите му. Рибите, които се закопават винаги се намират на места с меко дъно. Рибите, които притежават прикрепващи приспособления търсят каменистото дъно. Някой представители на водния свят притежават приспособления, които им позволяват да пълзят по дъното. Най-често това са по-сложно устроените перки, които им помагат лесно да се придвижват по твърдините. В повечето случай природата се е погрижила за безопасното оцеляване на рибите и техния хайвер. Това се изразява в цветовите окраски на рибите, които са еднакви или сходни с тези на дъното. Така рибите се сливат с естествената среда и изхвърляйки хайвера си там, той има по-голям шанс да оцелее без да бъде изяден от други риби.
Има различни причини рибите да се прикрепят или закопават в дъното. Най-често това се случва, когато рибата се чувства застрашена или в периодите, когато водоема е застрашен от пресъхване. Представителите, които се закопават имат сходна структура на тялото, която е с змиевидна форма. Други риби имат плоски тела, върху които частично надхвърлят частици от водното дъно като остават части от тялото открити. Такива представители са калканът, скатът и др.
В сладководните басейни доста риби претърсват дъното за храна. Те не се заравят, а с помощта на струйка въздух разбъркват дъното за да откриват хранителните частици измежду пясъка. Такива риби са бабушката, платиката, виюна както и някои бентосни риби.
Дебнещата опасност и търсенето на храна не са единствените причини за прикрепване или закопаване на дъното. Бялата риба, сомът както и други видове риби правят гнезда на дъното, където изхвърлят хайвера си.
Например сьомговите риби не само че закопават хайвера си в дъното, но и той остава там докато се доразвие. За тази цел новото поколение притежава редица сложни приспособления, които правят оцеляването в дъното по-успешно, отколкото извън него.
Материята, която се намира на дъното е органична и се нарича бентос. Бентосът представлява всички организми, които обитават дъното. Той е източник на храна за много видове риби.
Знаейки всички тези особености и съобразявайки с информацията за дъното, риболовците могат да предвидят какъв риба се крие под водата.
Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.