Най нови

Червеноперката

Червеноперката е сред на-разпространените риби у нас. Може да се намери във почти всички водоеми. Тя е дребна риба, като теглото и рядко надвишава 700-800 г. Екземпляри от рода на 2-3 кг почти не се срещат. Червеноперката расте изключително бавно. Продължителността на живота и е 25 година като през десетата си година не тежи повече от 300 грама. Полово зряла е едва през третата си година. Нерестът е предимно в южните части на страната и настъпва през пролетта. През размножителния си период тя предпочита да изхвърли хайвера си близо до местата, които обитава обикновено. Червеноперката изхвърля хайвера си в плитките заливи и предимно върху растителността по бреговете. Ако се намира в реките хвърля хайвера си на бързите течения или на каменистото дъно. През този период червеноперката сменя и цвета на плавниците си и те добиват по-ярък цвят. Стадото червеноперки изхвърлят хайвера си едновременно.
Хранителните навици на малките и големите червеноперки не е еднакъв. Дребните представители се хранят предимно с личинките на насекоми, ракообразни или водорасли. Възрастната риба предпочита скариди, червеи или хайвера на други риби.
Червеноперката се храни целогодишно, ни пика и е когато времето и е топло. През лятото червеноперките образуват стада и в повечето водоеми се придържат към растителността по бреговете. Когато времето е тихо и водата е спокойна, червеноперката си позволява да се отдалечи от бреговете и ловува насекоми по повърхността на водата.
В реките червеноперката може да обитава различни места. Когато реката е с тинесто дъно и бавно течение, тя се храни предимно с растения. Ако течението е бързо и не е богато на растителност, основната храна са дънните организми.
С настъпването на есента и захлаждането на водата, независимо дали е в езеро или река, червеноперката се отдалечава от бреговете и се придвижват към по дълбоките и умерени участъци. През този сезон обикновено червеноперките се събират на големи стада и обитават предимно дъното.
За лова на червеноперката няма строги правила при избора на стръв. В различните водоеми успех може да доведе както стръвта от хляб или зърнена пшеница, така и дъждовния червей. Когато червея не е цял и на куката е закачена само част от него миризмата, която изпускат е по-силна и е неустоима за червеноперката.
Най-често използвания метод за лов на червеноперка е на плувка. Комбинира се с лек прът и възможно по-гъвкав връх. Макара е необходима единствено ако попаднете на по-едър екземпляр, но това е по-малко вероятно. Плувката трябва да е малка и лека, а влакното не по-дебело от 0.2мм. За лова на червеноперка може да се използва и дънна въдица, но това е само през пролетните месеци. Тогава най-подходящото време е сутринта преди 10 часа. През лятото активното кълване е предимно сутрин. Но червеноперката е непостоянна риба и в някои езера може да се лови и през нощта.
spining

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.