Най нови

Тънкости при захранването

Всеки шаранаджия е срещал затруднения в правилното захранване от брега. Разбира се не са малко методите, чрез които това да се направи-чрез прашки, кобри, катапулти. Тези, обаче, на които ще се спрем сега са ракетите. Именно те като че ли най-пълно и точно отговарят на критериите за далечина, вид на захранката и точност. Много е важен и начина по който захранката пада във водата. Нито един от тези критерии не трябва да се подценява ако искаме наистина да захраним добре. За да се радваме на успех има няколко тънкости, които биха ни били много полезни. Става въпрос за цял комплект от изисквания към вида захранка, пълненето на самата ракета и избора на такава. Не на последно място са и ориентира и начина на самото замятане, които са толкова важно, колкото и самата захранка.
За да е максимално полезна захранката, тя трябва да е богата и да възбужда и активизира рибата на желаното от вас място. Естествено всеки риболовец си има свои предпочитания, които често му провалят риболова. Независимо от особеностите на водоема, те предпочитат да приложат своята запазена марка сред захранката. Ако обаче тя не е подходяща за даденото място ви обрича на провал. Затова ако искате да имате успех с може да приготвите една смес, която със сигурност ще подлуди рибата. Една от най-важните съставки за тази смес е конопа. Той е в състояние да привлече всички представители на шарановите риби. Добавен към конвенционална шаранска захранка и пеледи. За да подобрите консистенцията прибавете и цели или натрошени бойли. Подготовката на сместа изисква време и средства, но пък в замяна ще ви се отплати подобаващо.
Както всичко останало, така и ракетите могат да се открият в голямо разнообразие. Различните видове са предназначени да разботят с определен вид захранка и тип.
Ракетата Spod е може би един от най-добрите избори, които може да направите. Стените и са изработени с многобройни отвори, а това е изключително полезно при захранването. С помощта на тези отвори захранката, попадайки във водата се отмива и не остава във контейнера.
Дори и лепкавата конвенционална смес ще се отмие през многото отвори и така захранката няма да се върне обратно по контейнера. Това няма да намали захранващото действие както би се получило при използването на обикновена ракета с гладки стени.
По принцип пръчката и линия, с която се замята ракетата са груби и тежки. Затова замятането трябва да става много внимателно за да се избегне нараняване на линията, а и за да се достигне успешно желаната дистанция. За да не се наруши линията при замятане трябва да се използва добър и надежден шик-водач. Той може да бъде от монофилно или плетено влакно. И двете ще ви свършат работа стига да са с достатъчна дебелина и издръжливост. Ако все пак заложите на монофилно влакно то да е с дебелина най-малко 0.0 7мм. При подготовката е добре да поставите лепенка на показалеца си, тъй като е много възможно от триенето да се нараните.
За да постигнете успешно желаната далечина при замятането е достатъчно да направите само едно нещо. Разстоянието на шок-водача между ракетата и върха на пръчката не трябва да е по-дълго от трийсетина сантиметра. Това ще ви позволи без проблем да контролирате посоката и силата на замятането.
На последно място, но не по важност, стои проблемът с точното замятане. Когато става въпрос за захранване и то при по-далечни разстояния, точното замятане е изключително важно за добрия риболов. Задължително е да имате някакъв ориентир на отсрещния бряг, който да е достатъчно голям за да се прицелите в него. Не трябва да щадите клипса на макарата си за да можете успешно да фиксирате разстоянието. Ако не спазите този съвет, най-вероятно захранката ще се пръсне навсякъде другаде, но в най-малки количества на желаното от вас място. А и колкото по-точно и по-надалеч заметнете, толкова е по-голям шанса за едър улов. Все пак най-големите обитатели обикновено са непосредствено на другия бряг, особено ако е покрит с дървета или друга растителност. В такъв случай точното замятане ще ви донесе освен максимален шанс за улов, то и ще ви помогне да спестите доста иначе изпокъсана линия.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.