Най нови

Сомът-начин на живот

Съществува голямо разнообразие от видове сомообразни. В Европейските страни са познати едва няколко вида от тях. Представителите, които могат да се срещнат из реките и езерата са багариев сом, евроазийски и американски сом, който е повече известен като канален сом.

Каналният сом е най-разпространеният и най-големият от всички видове. През годините в различни европейски държави са улавяни трофейни сомове с тегло до 300 кг и дължина до 5 метра.
Начинът на живот на сома е по-необичаен от този на останалите риби. Още щом се зададе есента и се захладят водите те започват да си търсят място за през зимата. Събират се на места, наречени „зимни ями” и това наименование е съвсем буквално. Това са дупки на дъното, където сомовете се наместват и прекарват цялата зима без да се хранят. През зимата всички функции на организма на тялото на сома се забавят до минимум. Те изпадат в състояние на неадекватност и често стават плячка на бракониерите или са атакувани от пиявици.
Пролетта събужда сомовете от дългия им зимен сън. През март и април те отново нормализират състоянието си и започват активно да се движат и да търсят храна. След събуждането им от зимен сън, пиявиците продължават да ги преследват, което води понякога до рязкото им изплуване на повърхността. Там те са в безопасност от тях, тъй като пиявиците не понасят рязка промяна в налягането на водата. Друга причина за изплуване на сомовете в горната част на водата е чувствителността в хрилете им. Когато водата се размъти и замърси прекалено, те търсят по чистата вода на повърхността. Именно поради тази причина с настъпването на пролетта те предпочитат чистата вода в притоците, която е много по-бистра в сравнение със замърсените от снега реки. Непосредствено след събуждането си сомовете намират начин да се освободят от паразитите, които са ги тормозили през зимата. Паралелно с това и затоплянето на водата сомовете започват още по-упорито да си търсят храна. Това е най-подходящия момент за търсене на храна, тъй като повечето шаранови риби си изхвърлят хайвера, който е особено предпочитан от едрия хищник.
В началото на месец май сомовете са достатъчно охранени за да навлязат в размножителния си период. Те предпочитат по-плитките места, които са обрасли с растителност за да изхвърлят хайвера си. Обикновено ако времето е благоприятно деленето на хайвера отнема най-много 5 дни. В този период мъжкият екземпляр бди над гнездото и се грижи хайвера да не бъде изяден от други риби. Това продължава през целия май и юни, а в началото на юли сомът преминава в по-големите дълбочини на реката.
В края на август и през целия септември е периода, в който сомът започва да търси подходящите места за да зимува.
Сомът се храни активно през пролетта и лятото. Храни се основно с дребни рибки и жаби. По-дребните сомове предпочитат да се хранят активно през пролетта, докато по-едрите представители се активизират през лятото. Сомът е хищна риба, която се храни предимно през нощта. Тъй като е едра риба, той е трудно подвижен. Големината на главата и силата му правят голям вакуум при отваряне на устата, с помощта на който засмуква голямо количество вода и риба.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.