Най нови

Пъстървата-едно голямо предизвикателство

Всеки рибар иска да се похвали с улов на пъстърва. Всеизвестно е, че тя е трудна за ловене, въпреки че пъстърва има по цялата територия на страната.
Къде да се търси пъстървата?
Местата, на които може да търсите пъстърва са предимно ручеи с чиста вода. Те почти винаги извират от езеро или подобен водоем. Ручеите имат бързо течение, което е изключително важно за насищането на водата с кислород както и за поддържане на температурата на водата около 11-13 градуса. Местата, на които можете да откриете пъстървата са плитки и често могат да се прегазят на всички места. Те може да се намират в гористи местности, където растителността не допуска прекаленото затопляне на водата, а и често е охладена от други извори. Дори и всички тези условия да са изпълнени и да откриете според вас най-подходящия и прохладен ручей, няма гаранция че в него ще откриете така желаната пъстърва.
Как да се подготвите?
Има няколко особености що се отнася до лова на пъстърва. Пригответе си спинингова пръчка не повече от 2.1м. По-дългите пръчки биха затруднили ваденето на рибата. Също така не се нуждаете от изключително бърз строй на пръчката. Пъстървата е силно съпротивляваща се риба затова въдицата не трябва да е мека или прекалено гъвкава. Това би затруднило значително точното замятане със замах. Макарата трябва да бъде лека и бързооборотна.
При лова на пъстървата най-подходящо е обикновеното монофилно влакно с диаметър 0.12-0.14 мм, тъй като плетеното трудно би се справило с множеството остри камъни и блесната, която се върти на бясното течение. С две думи трябва да забравите за собствените си предпочитания относно екипировката и да се снабдите с отговарящи на условията такъми.
Що се отнася за вашата екипировка, първото и най-важно нещо са ботушите. Не веднъж ще ви се наложи да газите във водата, затова си вземете леки ботуши, които няма да се пробият. Снабдете се и с дишащ гащеризон. По специализираните магазини може да откриете голямо разнообразие от ботуши и гащеризони. Но не залагайте на най-евтиния избор, защото той ще ви излезе прескъпо. Евтините ботуши са тежки и много вероятно е да се пробият по стръмните планински пътеки.
Екипировката при лова на пъстърва се явява и маскировка. Не може да застанете в цял ръст и да очаквате да уловите пъстърва. Забележи ли ви, тя ще се отдръпне и повече няма да се върне. Когато водата е малко независимо от това дали сте се маскирали добре, може и да ви излезе късмета, тъй като тогава рибата е повече гладна отколкото уплашена.
Много рядко от едно и също рядко може да хванете повече от една или две пъстърви. Те не се движат на пасажи, а точно обратното. Едрата пъстърва пази своята територия и не допуска никой в нея. Разбира се това не е правило. Изключение правят периодите, когато реките са маловодни.
Когато изграждате маршрута си, направете го така, че винаги да сте обратно на течението. Така винаги ще сте зад пъстървата, която се движи по течението на реката.

Има коментари

  1. Явно не съм съобразила течението .Отново има улов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.