Най нови

Нестандартната стръв-грах

Грахът е рядко предпочитана стръв от риболовците. Може би е така, тъй като не знаят за добрия резултат, който може да доведе той.
Зеленият грах в консерви е много практичен. Освен това е на много добра цена и може да се намери във всички хранителни магазини.По всеобща практика, обаче, повечето риболовци предпочитат сладката царевица. Може би това се дължи на златистия и цвят, който според тях е по-примамлив за рибата. Известно е, че през топлите летни месеци, рибата предпочита да се храни предимно с растителност. Това прави зеленият грах по-подходящата стръв.
През лятото, когато хранителния семафор на рибите е предимно зелен, грахът се вписва идеално.
Зеленият грах се използва успешно и за захранка, тъй като се слива със естествена водна среда. В често посещаваните водоеми рибата е изключително предпазлива и се плаши от най-малкия шум. Ако мястото е сравнително плитко, хвърлянето на топчета определено ще я изплаши. Две-три шепи грах, хвърлени на мястото за лов са напълно достатъчни да привлекат рибата.
В по-големите водоеми, грахът може да се прибави към дънната захранка. Към цялата смес може да се прибави и сока от консервата-това ще направи захранката още по-ароматна. Едно от основните предимства на граха пред царевицата е , че е много по-мек. Това води до много по-малко фалшив кълване. Лошото при него е, че заради лекотата често пада от куката при замятането.
На грах може да се улови червеноперка, платика или шаран. Червеноперката е сред най-големите любители на граховите зърна. Лови се на плувка, но ако е по-надълбоко ще мине известно време преди да кълве. Обратно на лова с царевица, при граха едрите риби изпреварват по-дребните екземпляри. Тъй като червеноперката издава местонахождението си като се издига до храната, периодично хвърляйте грахови зърна на избраното място. Ако примамката се потопи не чакайте, а хвърлете повторно.
Що се отнася до платиката, примамката се зарежда на дъното и плувката да е разположена така, че последното топче да е на дъното и непосредствено до куката. Така ще си осигурите по-активно кълване. Може да се лови и на дънни такъми. Използвайте малка хранилка, която да е пълна с меки грахови зърна. Аромата и късчетата, които ще излизат от нея допълнително ще активизират рибата.
Ако се стремите към улов на шаран стръвта от грах е добре дошла. Поради нечестата и употреба, шаранът не е толкова предпазлив към нея. В сравнение с платиката и червеноперката, такъмът за шаран трябва да е значително по-мощен- повод с диаметър не по-тънък от 0.20-0.22мм. Изключително важно е и мястото за лов, за да може шаранът да намери захранката преди останалите риби.
Заредете се с консерва зелен грах, спазвайте тези няколко прости правила и се наслаждавайте на постигнатия успех
Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.