Най нови

Избор на влакно

За рибарите винаги ще бъде актуален въпросът за избор на влакно. В миналото този избор е бил по-лесен, тъй като не е имало голямо разнообразие. В днешно време, обаче, съществуват всевъзможни видове с различна дебелина и цвят. Някой представители на утвърдени и всеизвестни фирми, други на случайни и не до там известни производители.
Както със всяка друга стока, така и с влакното може да попаднете на фалшив продукт. Това може да се изразява във неверни параметри или нереален диаметър на влакното. А и едно нискокачествено влакно много бързо ще си проличи във времето. То бързо ще се захаби, ще загуби якостта си и дори ще започне да се къдри. Дори след съвсем кратка употреба ще започне да излиза от шпулата и трудно да се изпъва в права линия. И ако преди виждайки някое скъпо влакно това беше гаранция за добър продукт, днес дори и високата цена не може да гарантира качество.


Ако някога рибарите използваха само еднотипни влакна, често преправяни в домашна обстановка, сега могат да изберат дали влакното да е плаващо или потъващо. Трябва да се уточни, че става въпрос за риболов с плаваща въдица и съответно избор на тънко влакно.
Дали да се използва плаващо или потъващо влакно зависи от мястото за риболов.
Потъващото влакно се използва при затворени водоеми, когато се търси по-голяма дълбочина. Подходящо е, тъй като върши отлична работа дори и при ветровито време или при наличието на силно течение или странично вълнение. Веднъж потопило се под водата, влакното не се влияе от силата на вятъра. Това е и основната роля на ваглерите- задържайки влакното под водата го правят неуязвимо за атмосферните условия.
На всеки рибар се е случвало някога част от потъващото влакно да остане над повърхността. Това може да се случи дори и в най-благоприятно време без никакъв вятър. Много лесно може да се оправи, като се потопи върха и се обере свободното влакно. Така ще се потопите цялото влакно и със сигурност няма да изплува отново. Това се случва,тъй като след известна употреба влакното се замърсява. По него полепят мръсотии, които го омасляват и му пречат да потъне едновременно. Затова, от време на време влакното трябва да се почиства. Това може да се направи като се мине с напоен в спирт тампон. В риболовните магазини продават и готови решения за почистване на влакното. Това са стойки в комплект с дунапренов тампон, които се монтират и така много по-лесно се прекарва влакното за почистване без да се прекъсва риболова.
Ако използвате плуващо влакно при неблагоприятни условия и вятър, то в никакъв скучай няма да постигнете успех. По-скоро ще превърнете риболова в едно постоянно замятане без никакъв резултат.
Плуващото влакно се използва при риболов в речна обстановка. Там постоянно трябва да се следи цялата линия чак до стръвта. В реките скоростта на течението и водните слоеве е променлива и постоянно се образува „корем”, който трябва да се обира своевременно. За да стане това, видимостта по цялата линия трябва да е чиста. Когато влакното е на повърхността, обирането на „корема” става лесно. При това почти не се засяга стръвта и не се обезпокоява рибата. Ако влакното потъва, контрола върху линията се губи и при следващи засичания то ще се нагърчи, което от своя страна ще забави многократно реакциите на рибаря.
Определено трябва да се прави разлика между плаващо и потъващо влакно, както и да ги използваме само според предназначението им. Съвременните макари се вече се предлагат с резервна шпула и това дава възможност за подготовка и на двете влакна. Избирането и използването на подходящото влакно винаги улеснява работата.

Ако става въпрос за дънен риболов този избор на влакно е излишен. Независимо от вида си, то се потапя от голямата тежест, което оставя линията максимално изпъната и до колкото е възможно неподвижна. Дори и при речния риболов линията почти не се влияе от течението и се отклонява незначително. Обратно на риболова с плуваща въдица, тук голям „корем” не се образува и така почти не се налагат корекции.
Изборът на влакно трябва да се направи внимателно. Не бива да се използват освен при определеното за тях предназначение. Най-доброто решение е да се подготвите с окомплектовани шпули и да имате под ръка необходимото влакно във всеки случай.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.