Най нови

Протеинови топчета и тактики на захранване

Като за начало искам най-сърдечно да поздравя българските шаранджии с едно „Добре Дошли” в европейската „шаранджийска лига”.
На първо място нека да ви кажа, че трябва да продължите по същия път, по който сте тръгнали и да практикувате Хвани и Пусни! Естествено, че всеки сам решава дали да пусне уловената риба или не. В Германия например е забранено връщането на големи риби обратно във водата – закон срещу който от години се борим. Само маломерните риби задължително се пускат.
В близкото бъдеще на вас ще се гледа в България като на екзотичен вид и хората ще ви мислят за побъркани. И в Германия нещата не стоят по различен начин. Но с времето все
повече ще са и хората, които ще проявяват разбиране.
Все пак като се замисли човек -един алпинист не взима най-високия връх със себе си след като го е покорил, а прави само снимка за спомен!
Въпреки неуредиците и проблемите, които царят по българските водоеми, ви завиждам за тях, защото като погледне човек картата -например триъгълника София -Варна – Бургас – София може да открие безбройно много прекрасни водоеми, в които със сигурност се крият рекордни шарани! Климатът при вас е идеален за бързия прираст на рибите. Вие може да сте от първите, които ще качат България на едно от първите места в европейската шаранджийска класация. Езерото Сарулещи /Радута/ в Румъния е междувременно също толкова прочуто колкото и легендарното Касиен във Франция. Аз съм 100% сигурен, че скоро в нашите списания ще започнат да се появяват снимки с хубави български шарани.

Риболовът с протеинови топчета ми донесе през последните 16 години много хубави риби. Но разбира се не само топчето е стръв предпочитана предимно от шараните, а и например царевицата. Със сигурност всеки от вас си има своя рецепта и тайна стръв.
Аз искам в тази статия да споделя с вас моя собствен опит със захранката и стръвта за шараните.
Моят абсолютен фаворит са протеиновите топчета, защото имат най-привлекателно въздействие върху рибите. Топчето съдържа аромати, които няма в никое зърно боб.

Отделя малки хранителни частици, което не може никое царевично зърно. То е богато на хранителни вещества и същевременно вкусно. Човек може да си ги купи във всякаква големина или да си ги направи сам. Може да е плуващо или потъващо, и да се хвърля с кобрата на доста голямо разстояние. Като разрежем топчетата на две и повече части засилваме още повече атрактивността на хранителното петно. Можем както да напаснем цвета на топчето към този на дъното така и да го направим с ярък цвят, за да привлече вниманието на шарана – гамата от цветови възможности е неограничена. С две думи: стръв мечта!
Около тази стръв захранвам с предварително накиснати и сварени царевица и тигрови фъстъци. Съотношението в захранката е 20% топчета към 80% други. Този микс използвам обаче само когато предварително захранвам даден водоем. Храня 3-4 пъти преди риболова. При последното захранване храня само топчета, за да не привлека прекалено много други мирни риби и за да концентрирам вниманието на шараните върху топчетата.
Използвам този микс и заради нормалната му парична стойност, защото ако захранвах същото количество само топчета, то тогава много бързо щеше да ми се наложи да си търся още една работа. Освен това подобен микс предлага разнообразие и на самите риби.
Но и без да съм хранил предварително често отивам спонтанно на някой водоем, особено когато не разполагам с много време. Със сигурност някои от вас се питат какви количества захранка използвам?
Това е свързано преди всичко с водоемите, на които ловя и с популацията на рибите там. Ако популацията ми е позната, тогава много често храня даже по 20кг. първия път. Ако се завъртят няколко по-големи риби едно такова захранено петно бива „очистено” за минути. Много важна е и температурата на водата. През студените месеци захранвам по 10-20 топчета на въдица и то с големина между 14 и 18мм. По-малки топчета не обичам да използвам. Някои шаранджии имат друго мнение по въпроса и използват през зимата микротопчета от порядъка на 8 до 12мм. Кое е най-доброто решава всеки сам за себе си.
Готовите топчета от магазина са едно добре дошло откритие на съвременния шаранджийски риболов, особено понеже често ми липсва времето да „завъртя” набързо няколко килограма. Готови топчета използвам често, когато планувам дълъг излет. Ако собственоръчно произведените започнат да мухлясват, тогава имам добра алтернатива. Почти винаги правя и едно хранително петно с купешки топчета. Много важно за мен е готовите топчета да са с високо качество!
Всеки си има любима марка. Моят любим производител е една малка, но добра фирма в Германия. Нарича се Successful! Baits и както вече стана ясно, аз имам голямо доверие в тяхната разнообразна програма от пресни продукти. За да не си помисли някой, че правя скрита реклама на специално тази фирма, ще споделя, че съм хващал много добри риби и с топчетата на фирмата Tomakarp на Томислав Попович /известен сръбски шаранджия, живеещ в Германия/.

Предпочитам собственоръчно произведените топчета, защото мога свободно да експериментирам, да меся, смесвам и варя. Кухнята на жена ми се изпълва в тези случаи с необичайни миризми…
Много често използвам готов микс на рибна основа към който добавям някои неща, като например царевично брашно, пшеничен грис и други подобни. Убиец са смляните в мелачката за кафе рибни пелети, от тези, които се използват в рибовъдното стопанство. Слънчогледовите семки дори храната за птици също са супер.
Тук за фантазията няма граници! Естествено, че е много важно топчето да е балансирано откъм съставки. Освен яйца моите топчета не съдържат почти никакви ароматизатори, но пък затова много от подправките, които ще откриете във всяка кухня. Само с лютите подправки трябва да сме предпазливи. Освен това естествената храна на шарана не е с подправки и даже за самите нас е без мирис. Въпреки това чесънът винаги е добра добавка.
Моите топчета собствено производство не са толкова твърди колкото купешките. Те са плътни, но могат да бъдат строшени между палеца и показалеца. Различните съставки на едно топче се разтварят по добре във водата, когато то е меко. Фактът, че раците се справят по-добре с меките топчета не ме притеснява. Суша топчетата след варенето само 24 часа преди да ги замразя. Така те имат консистенция точно както на мен ми харесва.
Плуващите топчета си правя сам. Използвам топче от плуващ материал, например корк, около което омесвам тестото и след това ги въртя на ръка и варя. Най-добър е един вид материал за уплътнение, който се използва в автомобилната индустрия и остава като отпадъчен продукт, когато слагат предните стъкла на автомобилите – попитайте в някоя авто-къща! Този материал се използва за предпазване от счупване, когато се транспортират стъклата. Невероятно дебел е и плува вечно.
Ако ползвате плуващо топче за стръв, пробвайте някога да го оставите да вдигне целия повод, тоест топчето да плува например на 15-20см. над дъното. Така то се отличава от останалата захранка и бива най-бързо открито от шарана. При тинесто дъно плюсът е, че не потъва толкова на дълбоко. По този начин съм имал много успехи и ви препоръчвам да опитате.
Толкова за днес, понеже предполагам, че искате да ви остане малко време да „завъртите” някое и друго топче. Поздрави от Германия и дебели шарани ви пожелава Холгер Бернер
Успешен риболов
Списание Шаран