Най нови

За хищници през юни

Стефан Минчев

image001

България не е сред страните, които са много богати на различни видове хищни риби, но все пак и по нашите географски ширини има избор измежду сладководните “зверове”. След изтичането на пролетната забрана всички видове риба се хранят усилено, за да наваксат изгубената енергия през периода на мръстенето. Хищниците не правят изключение и видове като костура и кефала кълват усилено почти целодневно, други типично нощни ловци като сома и бялата риба се хранят предимно привечер и в ранните сутрешни часове, а балканската пъстърва, която хвърля хайвера си в есенно-зимния период, също намира добри условия за храненне в планинските реки при температура на водата от 8 до 15 градуса. Щуката определено понижава своята активност в сравнение с пролетта, но риболовците, които познават навиците й в даден водоем, успешно я хващат и през юни. През този период водата на повърхността дори на по-малките язовири и езера все още не е силно загрята от слънчевите лъчи, а в по-долните водни пластове е съвсем хладна. В големите водоеми целогодишно по-ниските водни пластове са студени, а водите на високопланинските езера и буйните планински реки са направо ледени дори и в летните жеги. По-ниските температури на водата дават оптимални условия за развитието и храненето на някои от хищниците, като пъстървата, костура, кефала, бялата риба. Щуката например се храни най-усилено при температура на водата 10-12 градуса. През юни в ниско разположените като надморска височина водоеми малките рибки са вече излюпени и се навъртат на ята в крайбрежните плитчини. Хищниците не са далече от тях, като това в пълна сила важи за костурите, които ги преследват по цял ден. Разгледаните в настоящия материал са по-популярните и често срещани видове, обитаващи родните реки, езера и язовири.

Костур

Най-широко срещаният и масов вид, ловен в последните години в нашите водоеми. Сред любимите лакомства на костура са дребните рибки, торните и земните червеи. Когато костурите са настървени и особено активни, могат с успех да се ловят и на опашка или парче от рибка, грозд бели червеи или пинки. Най-широко употребяваният метод за риболов на костур е този на леко с използване на ваглер или обикновена подвижна плувка. Стръвта е добре да се придърпва периодично, за да се раздвижи и да подразни хищниците, особено когато не са достатъчно активни. Друг популярен метод е риболовът на тежко /на чепаре или с подвижна тежест/, който също дава добър резултат при постигане на по-значителна дистанция на предлагане на стръвта. Особено емоционален е спининговият риболов, при който се използва богат и разнообразен арсенал от цветове, форми и видове примамки: въртящи и колебаещи се блесни, кастмастери, отвесни блесни, силиконови рибки и туистери и дребни воблерчета. Изкуствените примамки е по-резултатно да се ползват при риболов от лодка. Така се постига по-голяма маневреност и обхождане на голям периметър от водоема. През юни костурите обитават по-плитките участъци, като често пъти ловуват в близост до повърхността, недалеч от бреговете, където се навъртат техните жертви – дребните рибета. Актуални за такива условия са плиткогазещите воблери и въртящите се блесни от малките номера. Само най-едрите екземпляри рядко напускат дълбочините и е необходимо да се търсят именно там.

Кефал

В този период от годината възможностите за улова му са в широк спектър. Кефалът е най-разпространен в реките, но добри условия на живот намира и в язовири, езера, стари корита, кариери. Сред видовете естествена стръв подходящи за месец юни са плодовете: череша, вишна, черница /дуда/, а освен тях и живата стръв, като дребни рибета, жабета и попови лъжички, скакалци, щурци, търтеи, оси, гъсеници, пиявици и дребни рачета или белена рачешка опашка. В реките в началото на лятото кефалите се търсят предимно в края на бързеите, където бързото течение преминава в умерено, и по големите разливи и плитчините. В язовирите и езерата кефалите са предимно в горните и средните водни слоеве, недалеч от брега и крайбрежната дървесна растителност. Любими техни места са устията на вливащите се реки и ручеи, където водата е богата на кислород и има наличие на повече храна. Освен на естествена стръв кефалите добре се ловят на изкуствени мухи с богато оперение или на мухи известни сред “мухарите” с името джапанка. Големината на използваните куки за кефалските мухи най-често е в рамките на №10 -12. Въртящите се блесни с номера от №0 до №2 и воблери с дължина до 4-5 см също са добро решение за сезона. Кефалите по принцип “не си падат” по-силиконови примамки /туистери, рипери/ и е по-удачно да не ги използваме, когато сме решили да ги надхитрим. За успешен риболов на тези подозрителни и плашливи риби е задължително да се съобразяваме с изискването за пълна тишина и добра маскировка, особено в слънчево време и бистра вода.

Пъстърва

Юни е чудесен месец за риболов на пъстърва по реките, защото те са в нормалния си вид, тъй като снежните води вече са се оттекли, а лятното маловодие още не е настъпило. За оптимални условия сред пъстърваджийте се счита не много бистрата, леко замътена /сура/ вода, която отива към пълно избистряне. Обикновено такива са условията след кратък и слаб дъждец, който дава само лек по-матов нюанс на водата. За неблагоприятни се считат много бистрите /като сълза/ води, които дават възможност на рибата с най-острото зрение да забележи риболовеца от разстояние и “да офейка” под някои камък или подмол. Колкото е по-дива и непосетена реката, толкова са по-добри и резултатите в риболова. Един съвет – ако рибарските пътеки край реката са утъпкани и по брега има забити дървени чаталчета и разхвърляни кутии от бели или торни червеи, не чакайте голям улов и силни емоции. За риболова на пъстърва с естествена стръв не ми се иска да споменавам. Въпреки че доста хора ловят пъстърва само с червеи, рибки или дори хайвер, истинският спортистhttps://carp.sukicarp.com/?cat=1ец лови пъстърва само с изкуствени примамки – блесни, воблери, кастмастери, сухи и мокри мухи, нимфи и стримери. За реки с по-буйно течение е добре да се използва по-голяма и тежка блесна, която може да се справя със силата на течението. Затова отличен ефект имат въртящите се блесни № 2 , а не широкоизползваните № 0 или 1, които са леки за бързеите и стават само за по-тихите участъци.

На всички почитатели на хищниците пожелавам успешен сезон! Стефан Минчев

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.