Най нови

Стив Брикс

От Стив Брикс
Всички ние знаем какво влияние могат да имат върху поведението на шараните влакната намиращи се в близост до стръвта и колко подозрителни и внимателни стават те като усетят, че нещо не е наред. Основното влакно може би е частта от такъма ни, която най-много може да изплаши рибите и затова успехите ни зависят от начина по който ги вкарваме м употреба.

Какъв ефект има основното влакно?

През по-голяма част от времето основното влакно се намира под водата и не знаем със сигурност какво става там, но трябва да призная, че понякога направо се побърквам от мисълта, че шараните виждат влакното или се блъскат в него. Даже и влакното само на една въдица да минава не там откъдето трябва може да е достатъчно за да спира рибите да посетят въпросния ареал- колкото и да ви звучи пресилено, това е така и съм бил свидетел на много такива случки. Това разбира се не се отнася само до нашите въдици; най-лошият сценарий е когато някой се настани в близост до нас нас и разпъне въдиците си напряко през цялото езеро чак до другия бряг. Често тогава активността на шараните намалява и даже направо спира. В такава ситуация по мое мнение влакната играят ролята на ”бариери”, които рибите не желаят да преминат. Често изваждането на такава въдица карат рибите отново да се движат. Миналия септември ловях в участък , които е сравнително спокоен, но при колегата от дясната ми страна рибите бяха активни, но те никога не достигаха до мен. Един ден въдиците му бяха само за три часа извън водата. През тези три часа рибите се бяха придвижили в моята посока и аз започнах да имам удари. Беше повече от ясно, че при липсата на ”бариерата” рибите се бяха преместили. Но не винаги толкова ясни знаци какво става под водата. Понякога изпискването на сигнализатора, когато рибите се блъскат във влакното са единствената индикация, но това е достатъчно шансовете за този ден да са нулеви! Да ”отместим” влакната от пътя на шараните може да доведе до по-големи промени, отколкото си мислите и много колеги се занимават и мислят усилено по преодоляването на такива проблеми, за да подобрят резултати си.

Променяне на ъгъла

Да променим ъгъла, под който влакното навлиза в ареала, в който ловим, може понякога да е от помощ. В повечето случаи риболовците застават на идентични места, ловят на едно и също място и от една и съща посока. Рано или късно шараните се научават къде внимават за влакна във водата и ще престанат да се хранят на съответното място. Спомням си как Тери Хърн описваше как е хванал Heather/гол шаран с тегло над 20 кг./ от Ятели Кар Парк Лейк, ловейки на едно друго място, където и всеки друг лови, само че от другия бряг. Това че влакното е навлязло във водата, под друг ъгъл е било достатъчно да се излъже старата и хитра риба. От голяма помощ е човек да разбере от коя посока шараните навлизат в определен ареал. Трябва да се опитаме да ловим под такъв ъгъл, че стръвта да е първото нещо, което рибите ще срещнат и тогава шансовете за успех се увеличават съществено. Но ако се наложи рибите да минават през влакна за да стигнат до стръвта, тогава всичко става трудно. Представете си че се разхождате една сутрин през гората. Колко често навлизате в невидимите за вас паяжини! Тогава е дразнещо и неприятно, но представете си, че тези паяжини биха означавали и опасност за вас! Най-вероятно тогава направо бихте се върнали обратно – по този начин реагират и шараните.

Очакване

Тази идея беше за първи път осъществена на езерото Савей, където риболовците ловяха пред закачки на отсрещния бряг, окачвайки основното влакно на бенстик, забит на самия бряг. По този начин не само че повечето от влакното е извън водата, но и ъгълът под който навлиза в нея е коренно различен и по този начин рибите при удар да тръгват навън от закачките вместо да навлизат в тях . Това е много добър метод, но в повечето случаи не може да бъде ползван. Но в подходяща ситуация и с малко повече труд методът може да ви донесе някоя и друга риба повече.

Беклийдс
6aran3 copy

Това е най-често използвания метод. В повечето случаи помага, но понякога може да си вкараме автогол ако например дъното е сравнително равно. Ако всичко пред нас е така да кажа на едно ниво, тогава наистина влакното ще е заковано на дъното, но представете си, че ловим през водорасли или възвишения – тогава влакното ще върви нагоре – надолу под хиляда различни ъгъла, което не е от голяма полза! Мястото, където всъщност искаме влакното да е плътно до дъното са последните метри преди стръвта. Ако внасяме с лодка добър вариант е да закрепим малък беклийд върху основното влакно горе – долу на два метра от куката и така ще сме сигурни, че в близост до стръвта няма проблем.

6aran

”Природни укрития”

Понякога можем да използваме естествени препятствия в наша полза, като най- подходящите са водораслите. Няма нищо, което да обичам повече от това да ловя на някое чисто място близо до водорасли, прекарвайки основното влакно през самите водорасли. Даже и шараните да плуват през водораслите в повечето случай няма да се усъмнят в нища и винаги ще се чувстват спокойни и в безопасност близо до укритието.

Риболов на шаран с поплавък

(Заб. Ред. За подробности – статията на Стив Брикс от първия брой на списание”Шаран”)
Мартин Лок беше първият, които ми разказа за този метод, но знам че и Алийн Данау го е използвал с успех. Става въпрос за нанизване на поплавък върху основното влакно /например пинг-понг топче/, като по този начин влакното бива вдигнато от стръвта директно към повърхността. Цялата работа наподобява на риболов на плувка в ХХL- размер, но резултатите показват, че методът функционира добре!
6aran1
Повод за размисъл
В тази статия нахвърлях само няколко възможности. Смятам, че риболовците често въобще не се замислят относно такива ситуации и какво се случва в тях. Понякога приписваме прекалено много интелигентност на шараните, но те по природа са много предпазливи същества и всичко, което можем да направим, за да не стават подозрителни, би помогнало да излъжем някои и друг шаран в повече.
6aran4
Списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.