Най нови

Селектиране на шараните посредством захранка и стръв

От много дълго време аз и моите приятели Стив Бригс и Рене Хоу-кинс бяхме обещали на Курт Граб-майер да посетим някога неговия клубен водоем близо до Виена. Разположена насред гората езерото държи много добра популация от „хитри” шарани с големина до 30 кг. Но поради най-различни ангажименти все не успявахме да изпълним обещанието си. Но есента на 2006 най-после се организирахме, намерихме свободно време и след 18 часа път пристигнахме на езерото като престоят ни щеше да бъде само шест нощи. Този излет се оказа в последствие „паметен” не само заради рибите, които уловихме, но и заради начина, по който шараните реагираха на захранката и стръвта предложени от нас. Стив пристигна пръв заедно със съпругата си Джоан, а аз и Рене се присъединихме ден по-късно. Понеже Джоан също лови, Стив беше избрал място, което даваше възможност за действие на двама риболовци.

Поглед от мястото на Стив, в дъното е ареалът, в който аз ловях.
Останалото езеро беше на разположение на мен и Рене. Седмици преди пристигането ни са ловили Бил Котам /шеф на английската фирма Нутрабайтс/ и Кев Ричардсън и са имали успех с риби до 17-18 кг. Времето се оказа студено, но независимо от това, през есента всеки знае, че шансовете са добри по-големите риби все още да се хранят усилено. От личен опит знам, че по-малките риби престават да се хранят около седмица две преди големите. Защо, никой не може да каже със сигурност, но предполагам, че е свързано с нуждата за повече храна на по-големите шарани и че те са по-възрастните риби и по-лесно се настройват за студеното време отколкото по-младите. След подробна обиколка на езерото с Рене решихме да заемем две места точно на отсрещния на Стив бряг. С техните шест въдици двамата бяха покрили доста голяма площ, но за нас имаше също достатъчно водно пространство. С Рене теглихме жребии и така решихме кой от кое място ще лови. Аз щях да съм отдясно и имах възможността да ловя до падналите дървета и растителността покрай брега, от който е забранено да се лови. От Курт знаехме, че 80% от популацията на водоема са люспести шарани. Пет от тях с тегло между 22 и 26 кг. и максимум два голи шарана с тегло над 20 кг. Още в началото на седмицата Рене спомена, че с миксът 2 ub на фирмата Солар му е носил много големи люспести шарани и не само на него, а и на други риболовци използващи го. Стив честно казано беше новобранец в използването на топчета на тази фирма, но поощрени от информацията за преимуществото на люспести шарани във водоема той и Рене използваха Club Mix докато аз се реших за BYT /топчета на същата фирма/, които навсякъде са ми носили успех откакто преди няколко месеца започнах да ги ползвам. В края на петдневния ни престой Рене имаше на сметката си само люспести шарани с тегло до 15 кг., Стив и Джоан имаха шест риби /три люспести и три голи/, като два от люспестите бяха от най-големите във водоема: 27 кг. и 24,5 кг. Аз хванах общо шест риби, като седем от тях бяха голи шарани с тегло до 24 кг. и един люспест.

Поглед от моето място

Първата ми риба беше 1 7 кг. гол шаран, а втората 15 кг. Когато извадих втория, Курт дойде при мен и ми каза, че съм късметлия да хвана на този водоем два голи шарана и че следващата ми риба със сигурност ще е люспест. Но аз извадих още 5 голи и единия люспест последната вечер. Другите членове на клуба също бяха изненадани от резултата ми, защото нито местата, на ко¬ито ловях са нови нито методите, които използвах. Всичко, което правеха рибите бяха виждали всекидневно, с изключение на топчетата. Този вид топчета /BYT/ не бяха използвани досега на водоема. Аз ловях с 22 мм. топчета, без пелети и без коноп или каквито и да е било други захранки само топчета. Рене каза в края на седмицата, че е говорил с шефа на Солар Мартин Лок и той му е разказал, че BYT са донесли много и големи голи шарани на риболовците тестващи ги през годината, включително и небезизвестния Черен шаран от водоема Мер в Южна Англия. Дали всичко това е случайност времето ще покаже, но факт е че Стив и Джоан както и Рене хванаха големи люспести шарани на микса Club и престоят ни сериозно ме впечатли относно избора на стръв на даден водоем или при преследването на определена риба.

Съставките
Дискусиите между шаранджиите за това, как определен вид топчета носят по-големите риби, съществуват още от преди да съм се родил. Ако човек отвори стари списания ще види как се е говорило за предимството на картофите пред хляба и кое работи по-добре ако е дипнато или накиснато в определени атрактори и т.н. 1/1 преди 50 години е имало доказателства как определена стръв е по-добра от други що се отнася до хващането на големи риби. Но никога не е имало по-добро доказателство за този факт, откакто списанието Carp-Talk /ежеседмичник в Англия/ анализира седмица след седмица резултатите на шаранджии от цял свят.

Стив и неговия голям люспест

Преди девет-десет години топчетата на Mainline-Grange и на Nash-Squid Liver доминираха и постоянно валяха съобщения за големи шарани, хванати на тях. Ясно беше, че тези топчета съдържат нещо, което привлича големите риби и си спомням за много дискусии в Carpworld /най-голямото месечно английско издание/ в които участниците се опитваха да идентифицират най-важните съставки. В последните години подобни резултати донесоха Trigga на Нутрабайтс и вече споменатия Club Mix.

4

Преди да започнем риболова Рене ми каза, че на Club Mix е хващал много люспести шарани. Случайност или нещо повече?

Спомням си как тест-риболовците на Нутрабайтс имаха невероятни успехи на трудния Касиен в Южна Франция. Ако някой би ме попитал преди 15 години дали е възможно да селектираме големите риби посредством захранка и стръв, със сигурност щях да съм по-скоро склонен да отрека. В днешни дни съм повече от уверен, че определени риби биват привлечени от определени съставки. Не мога стопроцентово да кажи кои, но съм сигурен, че не само големината на стръвта и метода на риболов играят голяма роля.

9 кг. гол шаран хванат на BYT

Не мисля, че в случая става въпрос само за големи шарани, а по-скоро за по-стари на възраст риби. Може би колкото повече един шаран остарява толкова и по-широк става хранителния му спектър, подобно на нас хората: ако дадем на група деца една чиния с лютиво ястие те няма да искат да го ядат. Ако го дадем на възрастни те ще го изядат, поне повечето от тях /всяко правило си има изключения иначе нямаше да има нужда де се дискутира. Може би с напредналата възраст вкусовите рецептори на шараните губят от чувствителността си, което означава, че реагират по-добре на по-силни стимулатори. Доказано е, че гълтачните зъби се износват особено ако рибите се хранят предимно с твърда храна като миди и раци: може би резултатът е промяна на хранителните предпочитания. Кой знае?

Най голямата ми риба за излета 24кг.

Люспести шарани и голи шарани

По тази тема можем да си говорим с дни, всеки от нас позовавайки се на собствения си опит, но никой няма наистина неопровержими доказателства, защо някои видове топчета привличат повече риби от единия вид отколкото от другия. Понякога се чудя, дали този факт няма повече общо с гените на рибите, като изкуствено създадените видове гол шаран, шаран кожа и т.н. имат по-широк хранителен спектър от нормалния люспест шаран. Когато слушам риболовци да говорят за голяма още нехващана риба отдаден водоем, то почти винаги става въпрос за люспест шаран. Кой знае дали люспестите предпочитат различна храна от голите? Но след престоя ни в Австрия сериозно се замислих по тази тема. Предполагам, че всеки от вас има своя опит и своите примери във връзка с тази тема. Спомням си как Пол Брей ми разказваше, че слагал в микса си по малко кокосово брашно, което помагало да не му удрят линове, а само шарани и то на водоем където линовете са напаст! Селектирането посредством захранка и стръв е фасцинираша тема и можем да си говорим с часове по нея. Позовавайки се на опита ми през годините съм на мнение че да ловиш шаран означава много повече от това да закачим някаква стръв и да хвърлим. Със сигурност намирането на рибите е най-важното, но захранката и стръвта са от голямо значение. Естествено, че никога няма да можем напълно да елиминираме хващането на люспести или пък на голи шарани, както и на малки риби, защото ако беше толкова лесно всеки щеше да ходи и да хваща каквото си поиска. Каквото и да направим това какво ще хванем е все едно да си купим билет от лотарията, но ако обърнем сериозно внимание на това с какво и как захранваме ще увеличим неизменно шансовете си да хванем желаната риба.

Списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.