Най нови

Подготавка за зимата

100

В първата част обърнахме внимание на подготовката за да се чувстваме комфортно в дебрите на зимата и да можем да ловим без значение какво е времето. Аз се наслаждавам на зимния рибо-лов по няколко причини, като думата „наслаждавам” е изключително важна. Ако сте на водоема и бръсне студен вятър и единственото, което желаете е да сте в топлия ви дом и да лежите пред телевизора тогава няма проблем – направете го. Има моменти, в които зимният риболов поставя на изпитание всяка клетка от тялото ви и за да го практикува човек наистина трябва да е малко луд. Предимствата са, че по бреговете няма риболовци, което означава и никакъв натиск върху шараните и ако успеете да извадите един то той ще е в отлично състояние и красива зимна окраска. Всичко това звучи хубаво но по необясними причини в днешни дни става все по-трудно да се хване шаран през зимата. Може би заради промените в климата или защото през топлите месеци и есента изсипваме достатъчна много и добра храна, която да ги държи доволни и сити и през зимния период. Не знам отговора. Затова и казах, че трябва просто да се наслаждаваме да сме на бреговете на водоема и на всеки хванат шаран трябва да гледаме като на бонус.
Водоем
Когато планувате да ловите на даден водоем през зимата трябва да се съобразите с няколко неща, за да си струва риболова. Глупаво е да се подготвяме със седмици и да пропътуваме 1000 километра само за да намерим водоема покрит с лед. Най-важно е язовирът да е разрешен за риболов през зимата – оказва се, че много малко хора знаят, че Ориент например е затворен от ноември до април.
След като сме вложили толкова време и средства в подготовката естествено, че искаме и да ловим на водоем, където да имаме и възможността да хванем по време на престоя ни от да речем от 7-10 дни. В днешни дни е лесно да проверим дали един водоем „дава” през зимата посредством списания, книги, интернет и др.
102

Един от най-добрите водоеми за зимен риболов на всички времена е Касиен, разположен в Южна Франция, на който 12 месеца в годината може да се направи успешен риболов; Разположението му означава, че климатът е по-мек отколкото на други места в Северна и Източна Европа. Вярно, че температурите често падат под нулата през нощта, но въпреки това там винаги имаме шанса да хванем големи шарани. Тази популярност на Касиен си има и лошите страни – добрите места почти винаги са заети и трябва да се чака някой на да се премести след няколко дни, за да получим свястно място. Но Касиен е само параден пример и има много други водоеми, които са добри през зимата, само трябва да ги потърсим. Добра алтернатива са водоеми, в които по различни причини се влива топла вода, като реки и канали. Много от тях минават през индустриални области в Северна Европа и са осеяни с ТЕЦ-ове, където водата се използва за охлаждане и бива върната обратно във водоема, когато стане гореща. Така смесвайки се със студената вода се достига приятна температура /често по-висока от тази на въздуха/ караща шараните да се хранят активно. Други места, където шараните се задържат през зимата са укрития като закотвени лодки, малки пристанища, така че каналите и реките винаги са добра възможност през зимата да хванем един-два шарана.

101

Локализиране
Това е може би най-трудната част от зимния риболов – намери шараните и винаги ще имаш шанса да ги хванеш. Няма твърди правила относно локализирането през зимните месеци, но ако се потрудим предварително и изследваме избрания водоем лека-полека ще добием представа и ще имаме възможността да разработим възможно най-добрия план, който да ни донесе успех. През зимните месеци шараните по принцип не „играят”, така че локализирането хич не е лесно. Мисля, че дълбочината и температурата на водата са най-важните аспекти, защото шараните ще се придържат към места, където се чувстват най-комфортно. Например ако имаме дълбочина от 20 метра пред нас не значи, че трябва да ловим там, защото шараните може би се намират в средния воден пласт понеже там температурата е по-приемлива за тях. Значи през зимата не само е важно да ги намерим а и да намерим предпочитаната за тях дълбочина, на която се хранят. Тук от полза са сонарите, като някои от тях не само, че показват температурата на водата, но и по-новите модели показват термоклина, което ви дава безценна информация. Естествено можем и да използваме термометър. Интересно е да проверим какъв ефект има върху температурата на водата през деня слънцето или пък силни ветрове. Разбира се, че колкото по-дълбока е водата толкова и по-малко драматични ще са промените. В началото на излета без значение дали имаме такава информация или не, е добре да покрием възможно най-много опции и да ловим на различни дълбочини, за да намерим вече споменатата дълбочина, на която шараните са склонни да се хранят.
109
Пристанищата и закотвени лодки са топ-места

Много английски риболовци не обръщат достатъчно внимание на този аспект когато ловят на Континента, където първото нещо, което чуваш, когато хванеш риба е: На каква дълбочина я хвана? Спомням си, че всяка пролет на Радута нямаше значение от кое място ловиш, важното беше да намериш дълбочини от 3-4 метра, защото по целия язовир 99% от рибите удряха на такава дълбочина.Твърдя, че даже и да сме намерили шараните, докато не ловим на подходящата дълбочина, ще бъдем валат. Ако сте сигурни, че пред вас се навъртат риби, тогава пробвайте различни дълбочини докато не ударите джакпота. Понякога и разлика от половин метър може да бъде решението дали ще валатясаме или ще бъдем щастливи.
Тактика
Като цяло през зимата ако мястото, където ловите, го позволява, използвайте по-лек такъм отколкото през топлите месеци. Това е препоръчително, защото водата е много бистра и рибите стават много мнителни, понеже влакната и монтажи¬те се виждат по-добре и по-ясно. Растителността, която ни причинява главоболия и изисква дебели лидери и т.н. вече я няма, така че няма и нужда от презастраховане. През зимата използвам монофилно влакно за основно 15 либри. Монтажът ми е същия комбиниран както през лятото, но вместо Amnesia за твърдата част използвам Kryston Mantis, а за късата мека част много тънко плетено влакно. При куките също минавам от 2ри 4ти номер на 6ти и 8ми. Като цяло всичко по такъма става по-леко и по-тънко и така се увеличават шансовете ни за удар.
110

“Олекотете” такъмите колкото можете

Пригответе си поводи за смяна още вкъщи, защото през зимата периодът на хранене на шараните за 24 часа може да трае само един час или даже по-малко. Ако сте направили всичко както трябва имате шанса да направите добър улов за този макар и кратък период и последното нещо, което искате да ви се случи е точно по това време да ви се наложи да връзвате поводи. Не забравяйте, че ръцете ви са студени и сте навлечени с дебели дрехи, което хич не улеснява връзва¬нето на куки и поводи. Както вече казах изпробвайте различни дълбочини като не забравяйте плитките участъци, където зимното слънце нагрява през деня. Не само че там водата се стопля и е с някой и друг градус по-топла от останалите части на водоема, но и шараните обичат да се събират на такива места особено с наближаването на пролетта. Друго важно нещо е ако релефът го позволява да свалим с помощта на беклийд възможно по-голяма част от основното влакно на дъното, което прави ареала където ловим по-малко подозрителна за шараните. От друга страна ако не използваме беклийд блъскането на шараните в линията може да ни издаде присъствието им. Всичко си има плюсове и минуси и зависи От ситуацията, водоема, времето, популацията на шарани и т.н.
12

Монтажите също са олекотени

Да се надяваме, че ще имате удари, но трябва да знаете, че те не са като през лятото, когато рибите се хранят активно и уверено. Шараните са предпазливи и такива ще бъдат и вземанията, единично писукане на сигнализатора, леко потрепване на върха на пръчката това може да е единствената индикация. Затова обръщайте внимание на всичко, което подозирате, че е удар и ако се колебаете то по-добре засичайте, защото в този момент шаранът може би опитва да се освободи от стръвта.
Захранване
106
През зимата се нуждаем от малко захранка

С намаляването на активността през зимата намаляват и количествата храна нужна на шараните, което означава да използваме и по-малко захранка, но трябва да сме сигурни, че използваната от нас захранка харесва на шараните и че могат добре да я усвоят. Топчетата на рибна основа са супер през лятото и есента, но ефективността им драстично намалява в студената вода и не само че загубват атрактивността си, но и са по-трудно смилаеми за шараните. Използвайте добра зимна стръв в която имате увереност. Заедно със стръвта обичам да използвам и малко чорапче с пелети и натрошени топчета. По същия начин както и с топчетата стоят нещата и с пелетите няма смисъл от богати на мазнини пелети, защото трудно се разтварят и не са атрактивни за шараните. Вместо пва чорапче можем да използваме и тестена захранка. Тук изборът е безкраен. Щекарите използват през зимата такива смески с голям успех, като захранват по малко и често поддържайки атрактивността на захраненото петно и образувайки облак.
14
Сварете някой и друг тигров фъстък ако всичко друго не върви

Плюсът е че захранката привлича дребни риби на мястото и не само че те преобръщат дъното но и алармират шараните за наличието на храна. Затова и не се ядосвам ако хвана някоя и друга платика и червеноперка, всяка активност около стръвта е добре дошла. Преди няколко броя публикувах няколко статии относно стратегии на хранене. През зимата се опитвам да оптимирам същите и да ги напасна на условията като количествата захранка естествено драстично намаляват. През зимата е още по-важно да захраним правилно и да привлечем възможно най-много шарани в избрания ареал. Вече споменах, че трябва да имаме добра зимна стръв, която шараните да обичат да ядат, но има и един друг метод напълно противоположен, но има моменти, когато е единственият носещ резултати. Имам в предвид риболова само със стръвта на куката използвайки плуващо топче със силен аромат и ярък цвят. При този метод любопитството на шарана играе голяма роля и често топчето бива опитано даже и да не е гладен.
Няма проблем да използваме и двата метода едновременно, като постоянно в определени интервали от време сменяме местоположението на въдицата с единичното топче, търсейки рибите, а останалите въдици на захраненото петно.
16
Флуорисцетните топчета сами по себе си носят успех

Надявам се, че с последните две статии съм ви дал материал за размисъл при подготовката ви за зимния риболов. Ако сте добре подготвени ще можете да ловите при всякакво време и да хванете някой красив зимен шаран. Успех!

списание Шаран