Най нови

Захранване с ракета

ТЕХНИКА ЗА ЗАХРАНВАНЕ С ПОМОЩА НА РАКЕТИ НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ-трета част

Тери Эдмъндс

Тери Эдмъндс продължава публикациите на серията от статии за методите за доставка на стръвта и захранката на големи разстояния.. Този път ще става дума за нюансите при захранванетоп с хранилки-ракети.

В наши дни, прътите за ракети и метода “спод”, трябва да бъдат най-разпространения способ за захранване за водоемите със шаран.Това е ефективен способ за захранване със всички видове храна в облавяния участък, на разстояния от няколко до 150 ярда(около 140 метра). Аз искам да ви помогна, да захранвате тези отдалечени участъци за риболов . За ефективното му използване се изискват правилни монтажи и методи, но веднъж усвоен, могат да се постигнат убедителни резултати. Риболовците-спортисти знаят какво е това ” пределна дистанция”.

Изисквания към оборудването

Първото изискване на което трябва да отговаря пръта за захранване на големи дистанции – това е качествена бланка с тест на кривата не по малко от 4.5 либри , до колкото тежките замятания на ракети с тегло до 7 унции (около 200гр.)могат много бързо да покажат наяве слабите места на бланките. Това многократно са го виждали хора, наблюдаващи моите показни замятения . За изпълнението на цялата работа свързана със захранването, аз отдавам предпочитания към бланките на Harrison, до колкото те действително са доказали своята надежност. Аз също така ползвам без проблеми Fox Horizon, и много пъти съм хвърлял с тях ракети на расстояния до 150 ярда ( около 140 метра). Ако в процеса на закупуване на пръта за ракети имате възможност да направите индивидуална поръчка , то това е още по-добре, до толкова че ще бъде направено според вашите лични изисквания и потребности. Много от прътите за ракети имат по-късо от необходимото, разстояние между ръкохватките, което довежда до това че при замятане оста на въртене силно се изкривява в посока към долната част на бланката. Това води до увеличаване на натоварването в процеса на захранване с ракета. Аз препоръчвам да поставите лакета върху предния край на най-долната ръкохватка и да протегнете ръка по протежение на бланката. Това място на което ляга китката на ръката върху пръта, е идеалното за местоположението на макародържача. Това ще попречи на неправилното въртене около оста и и ще облекчи замятанията на тежките ракети .
Най-добрия набор от водачи за спода, започва с 50 мм.диаметър на долния водач и завършва със 16мм.диаметър на връхния водач. Долния водач със диаметър 50мм. действително помага за увеличаване на дистанцията на хвърляне с макари от типа ” биг-пит”, независимо от това кой, какво казва по този въпрос. Аз съм ползвал водачите с такъв диаметър при подобряването на няколко британски рекорда, което само може да говори в тяхна полза по отношение на влиянието им за постигането на далечните дистанции.

На пазара се предлагат много макари, подходящи за захранване с ракети. Към важните характеристики на тези макари следва да се отнесе и високата скорост на обратното прибиране на линията с ракетата , високата мощност, доброто полагане на влакното и удобния клипс на шпулата. Макарите които аз ползам и който никога не са ме подвели, са Shimano Biomaster. С тези макари се постига всичко необходимо и не струват цяло състояние- отлични макари!!

untitled

Аз смятам, че използването на плетено влакно Whiplash 20 lb с лидер Whiplash 65 lb, свързани с насрещен 5-навивков възел ” гриннер”, е много ефективен монтаж за захранване с ракети на големи разстояния. Плетеното влакно Whiplash улеснява захранването с помоща на ракети по няколко причини :

– До колкото плетеното е плаващо , то това улеснява прибирането на ракетите. Минофила може да е потъващ което ще затруднява прибирането на ракетите.
– Възлите съединяващи шок-лидера с основната линия са много малки, поради което без затруднения минават през водачите и не създават проблеми когато са между навивките на влакното върху шпулата; това фактически намалява и вероятноста от скъсване на линията или връзката между нея и лидера.
– При замятанията с фиксарана върху клипса линия, неразтегливоста на плетеното влакно способсвта за значително повишаване на точноста , до толкова , до колкото трябва да се отчита разтегливоста на монофила на дистанции от 100м , примерно.
За безпроблемна работа с пръта за ракети, аз винаги топвам във вода макарата, преди първото замятане за да се намокри плетеното влакно. Това възпрепятства образуването на ” бради”. За избягване на срязването на влакното от клипса, аз обвивам с изолационна лента тази част от влакното, която влиза под клипса .Монофила също може да се използа без проблемно, в този случай аз бих посъветвал да се ползват диаметри от 0.26 до 0.28 мм с лидер Whiplash 65 lb. Аз също много често използвам монофил поради това че подмяната им не е проблематична (ценово) и не е толкова потдатливо на правенето на “бради”.

При изпълнението на замятанията на големи дистанции, не забравяйте да ползвате ръкавица за показалеца; в противен случай може да се получат тежки срязвания на пръста. Аз ползвам предимно такива на MCF.

Техника на замятане

Ако се върнете към моята статия за ” замятане над главата” , то техниката на замятане с пръти с ракети, е точно тази!
untitled1

След като ракетата полети, насочете пръта така, че неговото направление да съвпада с това на изнизващата се от шпулата линия. В края на полета повдигнете пръта почти вертикално, в момента в който плетеното/монофила се натегне и почувствате ракетата, отпуснете върха на пръта в хоризонтално положение. Това ще спомогне да се амортизира удара на влакното в клипса , а ракетата ще се приводни с мек плясък.

До като влакното е фиксирано върху клипса, дистанцията на хвърляне ще съответсва на разстоянието на което се намира маркера или необходимия участък; точно изпълнявайте всички необходими действия за ” замятане над главата и необходимата точност ще бъде постигната.


Видове хранилки-ракети

На пазра се предлага широк асортимент от ракети и аз ползвам много от тях, но съм се спрял на тези които считам за по-добри към сегашно време. Ползвам различни видове ракети за доставката на различните видове захранка.

untitled3

Първата ракета, която ползвам най-често, е Korda Skyliner. Тя в действителност се замята добре, устойчива е в полет и великолепно се прибира обратно. Основно я ползвам за доставката на тежки захранки ( смеси) на разстояния до 150 ярда (около 140м.); големите отверстия в действителност помагат добре за разтоварването на тези смеси.

За захранване с протеинови топчета аз използвам, специална за тази цел, ракета на MCF, защото е направена от дебела пластмаса и е достатъчно тежка, което я прави стабилна и устойчива при полет, дори и при страничен вятър. Тя добре се намотава обратно, ако и се приповдигне задната част, и може да захранва с топчета до 16мм. на дистанците на които е необходимо. Аз често пълня ракетата с коноп в началото, а след това с протеинови топчета, но винаги, преди замятане, топвам ракетата във водата.

Друга ракета която ползвам, е неголяма ракета без отверстия на MCF. Тази ракета прекрасно подхожда за захранване със зърна и сухи смеси на разстояния до 130 ярда (около 120м.)Тя има специално устройство което се откача след замятането и позволява ракетата да се обърне с носа към брега при обратното намотаване. Това е отлична идея за ракетите без отверстия, която значително улеснява процеса на захранване. Ракетите се произвеждат в няколко типоразмера.

untitled4
Последния вид ракета, която ползвам, е изделие на Gardner, размер от “джобен” до XXL, в зависимост от това, колко захранка искам да заметна. Тези ракети ги ползвам за течни смеси. Те летят отлично , но се намотават обратно доста тежко. Имат висока плавучест, което помага за за изливането на течните смеси .

Пълнете ракетата не повече от 3/4 от пълния им обем, в противен случай тя няма да лети стабилно, далечината и точноста ще бъдат силно намалени.

Смеси за ракетите

Съществува несметно количество смеси за ракети и всеки има своите предпочитания и фаворити. Моите смеси си остават доста опростени. Аз им отдавам предпочитание, поради това че ходя на краткосрочни излети и не искам да да вземам със себе си безчислени количества, различни видове захранки. Предпочитам да ползвам това в което съм сигурен.

untitled5

Моята най-често използвана захранка се състои от 60% конопени зърна или зърнени смески, които добре привличат шарана, а и също така способстват за доброто “разтоварване” на ракетите, от 40″ пелети с различни размери, малки протеинови топчета и някакви количества от използваната при конкретния излет стръв , без значение каква е тя. След това към микса добавям течни атрактанти и малки количества сол и захар

untitled6

Течните смеси-това са просто преувлажнени смеси, предназначени за образуването на стълб от мътилка във водата. Те често се ползват при риболов с монтажи ” зиг-риг” за създаването на привличащ ефект и без рис от прекомерно прехранване. Ползват се и в кристално чисти води, където облака мътилка може да доведе до това, рибата да се храни по-уверено. Това е отличен способ за привличане на риба, с минимално количество захранка и е особено ефективен зимата!

untitled7

Моята обичайна смес- това е отлично работещите дънни захранки Active на Mainline, млян коноп и много течни атрактанти, такива като кокосово мляко и кленова меласа Maple 8 Mainline, които правят силна мътилка и и имат силен привличащ ефект. Дънната захранка става много активна и започва да се издига през слоевете вода , с различна скорост.

В процеса на захранването с ракети на голяма дистанция, трябва да се стараете да държите всичко необходимо ” под ръка” и да влезете в ритъм- това ще спомогне по отношение на точноста и равномерноста, а следователно и на ефективноста от захранването.

Изпробвайте вашите захранващи смеси още на брега, за да се убедите как те ще взаимодействат със водата. Просто напълнете ракетата и я хвърлете във водата до брега. Така ще видите това което ще постигнете като резултат, на разстояние повече от 100ярда . Това ще позволи да се разбере и колко време ще е необходимо за разтоварването на съдържанието на ракетата. След приводняването на ракетата я подръпнете няколко пъти, това ще спомогне за изсипваненето на съдържанието и в захранвания участък- това е важен момент, ако не искате да я намотавате обратно с част от захранката в нея , разсипвайки я по обратния път.

untitled8

До като ракетата лети към захранвания участък, известно количество от сместа често излита от задната част, в резултат на което захранката се разсипва на голяма площ. За да се избегне това, може да се запечата задния край на ракетатасъс непреовлажнена захранка, след като се убедите че ракетата е е запълнена на не повече от 3/4 от обема .

Захранването с ракети на големи разстояния, може да бъде тежка работа, но ако усвоите правилната техника, монтажи и захранки, може да стане приятна и изпълнима задача!.

Успех и успешни замятания!

Аз ще помогна на всеки, който се обърне за помощ в областа на усъвършенстването на методите си за риболов на големи разстояния !!!

Пишете ми на адрес: telrck1@aol.com

Тери Едмънтс
Преведенo от колегата IDA специални благодарности
Успешен риболов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.