Най нови

Задължително за поводите

След поканата да напиша статия за първия брой на списание „ШАРАН”, дълго време се чудех каква точно да бъде темата. Написах по няколко реда за различни неща, които засягат риболова на шаран, но нещо не ми харесаха и спирах до там. В крайна сметка реших да пиша за някои важни аспекти при връзване на поводите. От известно време чета дискусии на колеги във форума на carpbg по тази тема. Повечето питат за точни монтажи, възли, повдигачи и дали да имат вяра в своите монтажи.
В статията ще се спра на няколко основни момента при направата на риговете и най-вече при монтаж на косъм. Тези неща важат за почти всички други монтажи на поводи, като от тях за-виси дали ще хванем риба или не.

Основните моменти, на които ще обърна внимание, са дължина на повода, дължина на косъма, избор на кука, повдигачи за стръвта и височина на повдигане. В статията ще стане дума изключително и само за стръв, закрепена извън куката. Няма смисъл да изброявам предимствата на този монтаж, защото те са в пъти повече от другия вариант – със стръв, нанизана на куката. Тук е мястото обаче да кажа, че няма монтаж или повод, който винаги и по всяко време да хваща риби! Всичко зависи от ситуацията, в която сме поставени! Разбира се, на водоем, на които сме имали успех с даден монтаж, е много вероятно и при следващите излети нещата да не се променят.

Дължина на повода

Дължина на повода

Дължината на повода

Тук, без да се спирам какви дължини са се използвали през годините, ще напиша, че аз лично ползвам поводи с дължина от 15 до 35 см. Това е дължината от извивката на куката до началото на вирбела. Не се заблуждавайте, че меря всеки повод с линийка, просто с времето и връзването на много поводи се придобива рутина и нещата просто стават. Определено имам в кутията с поводи и такива с дължина над 35 см, но все още не ми се е налагало да ловя с тях.
Ако вие започнете да ловите с дължина на поводите до 35 см, определено няма да съжалява-те!
Според личните ми наблюдения дължината зависи от няколко фактора, но водещият е структурата на дъното. Като правило може да вземем, че при твърдо дъно се ползват по-къси поводи, а при меко дъно, поводи с по-голяма дължина. При мекото дъно е важно да използваме и тежести с по-малък грамаж, за да не увличат в тинята целия повод със стръвта, но изборът на тежест е предмет на друга тема

Дължина на косъма

Дължина на косъма

Дължината на косъма

Дължината на косъма е едно от най-важните неща при риболова с такъв монтаж. Няма начин да кажа колко точно да бъде тя, защото зависи единствено от големината на стръвта, която ще използвам. Като водещо правило трябва да се прилага това, че без значение колко е дълга стръвта, трябва да се остави разстояние от нея до куката най-малко 0,7-1,5 см.

При така избрана дължина на косъма се получават най-малко празни кълванета и самоза секлите се риби ще бъдат в много голям процент. Според мен е най-удачно монтажът на косъм да се прави с възела „Възел без възел”*. Така косъмът е естествено продължение на повода и няма начин да си промени дължината или да се откъсне при закачки по дъното, както ако се използва допълнителен материал за връзване. „Възел без възел” е най-лесния и здрав възел при този вид монтаж. В допълнение е добре да се постави термошлаух или някакъв друг шлаух за по-добро насочване на куката в устата на рибата, както е показано на снимката.

термо - шлаух

термо - шлаух

Когато даден монтаж хване риба, сменям всичките монтажи, така че да са като този, на който е клъвнало. Винаги нося в кутията с поводите различни по вид монтажи и така мога да експериментирам с големината на стръвта, за да намеря най-подходящата за даден риболов.

Следва продължение
Автор Георги Кичуков – ARK
Списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.