Най нови

Задължително за поводите 2 част

Избор на кука

Най-често използваните от мен куки при риболов на шаран на дъно са тези с номера 6,4 и 2. Според мен с тези три размера могат да се ловят риби от всякакъв калибър. Големината на куката се избира в зависимост от размера на стръвта. Няма начин да ме видите да ловя с кука номер 6 и да ползвам за стръв 20 мм протеиново топче или шест зърна царевица. Просто не се връзва. В такива случаи рибата ще изплюе стръвта и шансът да се самозасече е минимален. Затова според куките си подбирам и стръвта.

povodi7

povodi8

povodi9

Ако ловя с кука N6, използвам максимум 1 топче с диаметър 16-18 мм или 2-3 зърна царевица. При кука N4 вече спокойно може да се лови с 4-5 зърна царевица и две топчета до 18 мм. В случаи, когато се изисква да се лови с повече от 5 зърна царевица или с диаметър на топчетата над 18 мм, са най-подходящи куки N2. Личните ми предпочитания за куки, предлагани на нашият пазар, са Gamakatsu и Partridge. Тези куки са показали качества, които напълно ме удовлетворяват. Говоря за здравина, острото и трудно затъпяване на върховете при постоянната среща с камъни и други закачки по дъното.

Повдигане на стръвта

povodi

Повдигането на стръвта е много подходящо при тинесто и тревисто дъно. При риболов със стръв царевица използвам за повдигачи изкуствен жълт материал за изработка на изкуствени мухи, който нарязвам предварително на парченца с големина колкото зърната на царевицата.
Броят на повдигачите се определя от броя зърна, поставени за стръв. Също така трябва да се реши дали ще се повдига само косъма, а куката ще лежи на дъното или ще се повдига косъма заедно със куката на определена височина. Повдигането може да бъде от няколко сантиметра до цялата дължина на повода. Последното се ползва при водоеми с много подводна растителност. За да огранича височината на повдигане, използвам единична оловна сачма с грамаж 0,5-0,7 г, която поставям върху повода на желаното разстояние.
При нужда за повдигане на протеинови топчета имам доста по-голямо „поле за изява”. Тук може да се използват същите повдигачи както при царевицата, но монтажът е вътре в топчето. Този монтаж е възможен като поставим повдигача преди приготвянето на стръвта или ако ловим с готови топчета. Трябва да изрежем отвор в центъра и да поставим в него повдигача. Според мен обаче най-подходящият вариант е използването на плуващи топчета (Pop Up). С такива топчета си спестявам доста време при смяна на стръвта, а и наистина те плуват доста по-добре.
Ще завърша с това, че за да имаме успех с какъвто и да е монтаж, било то косъм, D-rig или някакъв друг, е важно да имаме богат набор от различни варианти и най-важното – да вярваме, че те ще хванат риба.
Успешен риболов
Автор Георги Кичуков – ARK
Списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.