Най нови

Аромати за шаранджийски риболов

Разговарят двама страстни шаранджии на улицата: „Как мина уикендът?- Отлично, а при теб?- И при мен всичко мина супер. – На какво лови ? – На ягода, а ти ? – На шоколад!” На дядото, който ги слушаше отстрани, нищо не му стана ясно. Той ловеше шарани повече от 40 години, но така и не можа да разбере, откъде е тази голяма промяна в шаранското меню. До вчера той ловеше на царевица и на топче качамак от царевично брашно, а днес „ново 200″. „Ягода и шоколад? Боже-боже, какво ли още има да чуя?” – помисли си той.
На дядото от горната случка не му бе ясно, за какво разговаряха двамата млади шаранджии. Но на нас – да! Това днес стана обща практика. Въпреки, че аромата не е единствен и най-важен фактор за успеха на риболова (съставът на микса е на преден план), шаранджийте възприемат имената на ароматите като наименования за топчетата, на които ловят. Доколко това е оправдано, не зная, зная само, че е общоприето. Ароматът е „пътят” към сладката хапка. Той е този, който привлича шарана. Заедно с аминокиселините той има най-голям дял в привличането на рибата на захраненото място. Различните аромати в различни дози действат различно на рецепторите на рибата и съответно някои аромати повече привличат шараните, а други – по-малко. А как да изберете правилния аромат? Ето оттук започва вашето главоболие. Списъкът на множеството различни фирми е огромен и това още повече утежнява правилния избор. Производители има, колкото ти душа иска. От онези истинските и добрите до … Най-важното е да запомните, че цената не трябва да бъде за вас определяща при избора на правилния аромат за вашите топчета. Ако при приготвянето на микса можете да заместите „това” с „онова” без да загубим много от неговото качество, то при ароматите няма място за пестене. С употребата на качествен аромат можете да компенсирате лошото качество на микса, но при употребата на лоша „химия” можете да съсипете и най-качествения микс. В това можете да бъдете сигурни! Това не означава автоматично, че най-скъпата химия винаги е най-добрия избор и обратното. Преди да решим да направим истинския избор, трябва да знаем и още няколко неща за ароматите.
Като начало трябва да имаме предвид, че шараните не разпознават ароматите по начина, по който го правим ние хората. Техните рецептори предимно разпознават и реагират на това което, се разтваря във водата, т.е. на базата, на която е направен аромата. Всички ние отваряме шишенцето и миришем аромата – нещо съвсем погрешно. Това, което ние усещаме в този момент, е съвсем различно от това, което шаранът усеща във водата. Или поне не по същия начин. На тях шоколадът и ягодата не им миришат така, както ни миришат на нас и не трябва да се ръководим от това. Това, което за нас мирише хубаво, за тях може да не е. Вие бихте ли из¬пили 5 мл аромат Fish Liver???
За нас ягодата е ягода без оглед на това, на каква база е направена. Но за тях не е! Ягодата на базата на олио действа по различен начин на техните рецептори за вкус и мирис, отколкото ягодата на база на етилов алкохол, примерно. Това трябва да го имаме предвид! Затова не е нужно да отваряте шишенцата и да ги миришете, много по-добре е и много по-ясна представа ще добиете за самия аромат, ако прочетете, това което пише на шишенцето или просто попитате продавача в магазина за базата на аромата, който ви интересува.
Ароматите на различна база различно се разтварят и разнасят във водата при различна температура. Ароматите на база етилов алкохол много лесно се разтварят във водата без значение на нейната температура. Топчетата, в които е употребен аромат на такава база, бързо освобождават своя аромат във водата и започват веднага своята „подводна работа” – да привличат шараните. След няколко часа (от 2 до 4) ароматът от тези топчета напълно се е освободил и те вече не са толкова атрактивни за шараните. Ароматите на база ЕА (ethyl al-cohol) „изтичат” от топчетата много бързо и се разпространяват хоризонтално. За разлика от тях ароматите с база олио много по-тежко се разтварят -до 12 часа в зависимост от температурата на водата. Олиото е по-леко от водата и се събира на повърхността, затова и ароматът на такава база се разнася само вертикално.
Средата винаги е златна. Така и тук – Propylene Glycol. Като носител на аромат, propylene glycola има средна бързина на разтваряне. Между другото и тези аромати имат своите минуси. Направени на такава база, те имат много остър вкус. Съществуват и други, често употребявани носители на аромати като Glycerol и др. но тях няма да ги споменавам, че объркването ще стане още по-голямо. Може би, забравих да кажа, че всички носители на аромати по-лесно се разтварят в топла вода, отколкото в студена. Например при температура на водата 25 градуса топчетата с аромат на база ЕА ще „работят” около 2 часа, а тези с аромат на база олио – три пъти по-дълго. Когато температурата на водата падне до 15 градуса по Целзий, първите топчета ще са атрактивни за рибата два пъти по-дълго, затова пък тези на база олио ще освобождават аромат до 12 часа.

solar3 copy

Защо споменавам всичките тези характеристики на ароматите в зависимост от базата, на която са направени? Ако внимателно сте чели, ще заключите, че ароматите на различна основа трябва да се употребяват в различни периоди на годината и на различни водоеми, в зависимост от температурата на водата. Най-общо казано ЕА е добър носител на аромат за студена вода, а олиото за топла. Propylene Glycol е подходящ за пролетта и есента, когато водата е нито топла, нито студена.
В същото време има още много други фактори, които предполагат избирането на най-различни комбинации, максимално отговарящи на условията, в които планираме да ловим.
Когато ловя на „диви” водоеми старая се, в моите топчета да слагам аромат с комбинирана база (Е-и олио) При употребата на такава комбинация е необходимо преди да я ползваме, да я разбием добре за да може двете различни субстанции напълно да се смесят. В случаите, когато нямам такава комбинация под ръка, правя си я сам, като комбинирам два аромата на различна база (олио и ЕА) или по време на приготвянето на тестото за топчетата, в което съм сложил аромат на база ЕА, слагам и по две супени лъжици рафинирано маслиново олио (зехтин). Гледал съм във филми, как в аромат с база олио слагат по няколко милилитра уиски, но трябва да призная, че не съм го пробвал. Това не означава, че не е ефикасно! Логиката е същата -смесват се олио и алкохол.

solar2

С такава комбинация получавам така нареченото оптимално действие на топчетата и те работят добре при всички условия и температури на водата. Топчетата с аромат на комбинирана база започват да изпускат аромат веднага след допира си с водата, но в продължение на няколко часа, като разпространяват аромата си и хоризонтално, и вертикално, и съответно привличат риби от всички водни слоеве и различни посоки и дистанции. Трябва да имате предвид, че при термообработката на топчетата те губят част от своя аромат . Това може да се поправи, като оставим 1/3 от аромата, който планираме да сложим в топчетата и след варенето да прибавим и него. Веднага след варенето порите на топчетата са широко отворени и ще поемат аромата под кората си бързо и ефикасно. За тази работа най-добре ще ни послужи някоя малка пръскалка.

solar1

Още едно нещо, което трябва да знаете и което е много важно за тази тема за ароматите – това е количеството аромат, което трябва да употребим. Моята препоръка е, ако не ходите на състезания недейте да прекалявате с ароматизирането на топчетата. Пробвайте да направите топчетата, следвайки съветите на производителите и сложете оптималното количество, което пише на шишенцето. Никога недейте да се водите от собственото си осезание, защото прекаленото количество аромат може да подейства точно обратното на рибите – да ги изгони. Всичко това, разбира се, важи за ароматите от реномирани произво-дители, които работят и действат отлично в предписаните дози. Затова и в началото на статията казах, че при избора на аромат не трябва да се скъпите. Аромата не можете да го направите сами, освен ако нямате домашна химическа лаборатория. Когато имаме възможност за избор, по-добре е да купим нещо по-добро, по-качествено и по-скъпо, отколкото някоя шарена луга. Пробвал съм множество аромати от толкова много производители и мога да ви кажа, че има огромна разлика в качеството им. Моят съвет е купувайте само проверено и качествено. Ароматите на някои фирми не могат да ароматизират вашите топчета дори и употребени в двойна от предписаната доза – за жалост. Тук съвсем нормално е да продължа статията си с изброяването на имената на някои от качествените аромати от реномирани производители, но така бих навлязъл в сферата на скритата реклама, а не бих искал това да се получи. Макар че, съвсем оправдано и заслужено, мога да спомена някой аромат на природна база, който като цяло си оправдава изхарчените пари. „Squid & Octopus” на Solar,
„Caviar” на Nutrabaits са аромати на база природни екстракти и са много добри. Доста са скъпи – няколко пъти повече от другите, което не е за учудване, като се вземе предвид начинът, по който се добива екстракта и дестилацията на природните съставки. Ефикасни са и в по-малки дози. В комбинация с качествен микс носят супер резултати. Добър избор са и Pot Shotовете на Solar, които са дозирани точно за 6 яйца (1 килограм топчета) и които са микс от няколко аромата, подсладители и аминокиселини.
В моята дългогодишна шаранджи иска кариера съм държал в хладилника си стотина различни шишенца с аромати от най-различни фирми.
С течение на времето избрах само няколко аромата от две-три реномирани фирми, които се показаха като най-удачни и сега работя само с тях.

solar5

Ако сега на края ви е заболяла главата от всичко това, не се отчайвайте. Седнете, подредете вашите мисли и извлечете изводите от тази статия. След време сами ще си направите списък на вашите любими аромати, в които ще имате голямо доверие и ще ги препоръчвате на вашите колеги. А когато дядото от началото на текста се намира близо до вас на някой водоем и вади шарани на вкиснала царевица, недейте да се нервирате и да псувате. Шаранът е риба, пълна с изненади и с чуден характер!

Списание Шаран

2 коментара

  1. Супер статия 🙂

  2. Радвам се че ти е харесала