Най нови

Костур

Костур

Костур

Костур

Костур

Типичен хищник, дал името си и на семейство костурови.
Стадна риба, водеща типично дневен начин на живот.
Риба с отлична приспособимост към всякакви дълбочини и води.
В същото време той вече се е настанил и в покритите с водарасли типично лински блата. На дължина е в състояние да достигне до 50-60 см, а на тегло до 5 килограма. Всичко обаче зависи от конкретните условия на обитание. При костура имаме и типично израждане на популацията поради пренаселване на даден водоем и липса на регулиращи развитието му врагове. Понякога той се размножава взривно и в следващите няколко години потиска останалите обитатели на водоема. Тази “победа” обаче го обрича на израждане и на размери на хищно джудже. Все пак тялото на нормалния костур, който е случил на условия, е изразено странично сплескано, но скъсено и високо. При по-едрите екземпляри е характерна гърбица и значително по-дебело, налято тяло, отколкото при младите риби. Люспите са ситни, много твърди и почти не могат да се отделят от дебелата му кожа. Главата е сравнително малка, с голяма, силно отваряща се уста със ситни зъби, но без кучешки. Очите са големи и оранжеви.
Гърбът на рибата е сиво-зеленикав или тъмносив, понякога и кафеникав.
Есента при първите по-сериозни захлаждания костурите минават в по-дълбоки и топли води.
Зимата прекарват в активно състояние и често именно те са най-многобройните риби при подледния риболов. Напролет преселението отново изкарва ятата костури към плитчините, където са и дребните рибки. Практически костурът е целогодишен въдичарски обект.
Само в най-големите горещини той намалява вълчия си апетит, но привечер или по-рано сутрин се лови, дори и в юлските горещници.
Стръв за костура
Стръв за костура е червеният червей. Възможно е на куката да сложим букет от торен червей и един земен.Класическата стръв за добър костур без оглед на сезона са дребните рибета. И макар че с огромната си паст костурът е в състояние да налапа риба, наполовина колкото него, най-добри си остават рибките до 5 сантиметра на дължина. Няма нужда монтажът да бъде прекалено чувствителен и фин. Ако костурът е решил да нападне плячката, тя е обсипана с бързи, груби и жестоки атаки, което предизвиква рязък и бърз удар. Много добри резултати за риболов на костур се постигат и с блесна.
През зимата на лед също се лови костур, резултатите са много добри. За стръв се използват мормишки и вардевас.Мормишката се е утвърдила като най-ефективното пособие в подледния риболов при нашите условия. Волфрамовите мормишки- те умело съчетават малък обем и надеждна тежина, което е от изключителна важност при подледния риболов – от една страна, не смущават рибата с прекалено големи габарити, от друга потъват бързо, дори и при наличие на значителни дълбочини.
Мормишки

Мормишки

вердевас

вердевас

Риболов на лед

Риболов на лед

Риболов на лед

Риболов на лед


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.