Най нови

“Хитрият” клип и монтаж с поплавък

Здравей те колеги! Искам в този текст да ви представя два „трика”, които ще ви спестят големи главоболия на язовири със закачки, какъвто е например Касиен.

1

Хитрият клип

За мен сигурността е най-важното нещо, както по време на борбата с шарана, така и в случай, че рибата излезе победител. Със Safety Clips (буквално – сигурни клипове) нямате проблеми. Все още има шаранджии, които не се замислят достатъчно относно монтажите, с които ловят. Естествено, че най-важното нещо е да извадим рибата, но ако някой път шаранът ни „надвие”, то тогава приоритет номер едно е здравето му, тоест шаранът да може да се освободи от оловото. Някои от вас ще кажат, че това не им се случва никога, но и един път да се случи стига! Да вземем например популярните инлайн-монтажи в комбинация с дебело влакно за превръзка (лидер) и противооплитащата тръбичка. При късане оловото често не може да мине през възела между основното влакно и превръзката. Същото е и по време на борбата – ако шаранът влезе в закачки оловото не може да се откачи. Освен това при инлайн-монтажите оловото не оказва особена противотежест върху куката в устата на рибата. Често още при удара вирбелът излиза от оловото и по време на борбата се влачи на няколко метра след шарана. Така може много по-лесно да попадне в закачка.
Колкото и шаранджии да попитате, какъв е най-големият проблем на водоеми със закачки, ще получите един и същ отговор: оловото! За да превъзмогнем този проблем трябва да използваме така наречените Safety Rigs. Така стигаме до следващата пречка. При повечето Safety Clips можем само да вкараме вирбела в клипа. На пръв поглед той стои стабилно вътре, но в последствие ще установите, че при един мощен удар, даже и от малка риба, вирбела бива много лесно изтеглен от клипа и както при инлай-монтажа клипът заедно с оловото се пързаля по цялата линия. Някои производители на Safety Clips (например Kevin Nash) правят своите клипове с дупки в средата.
2
След като вкараме вирбела в клипа промушваме парче влакно през дупката от едната страна на клипа, през ухото на вирбела вътре и изкарваме през дупката от другата страна. После взимаме двата края и ги вързваме на възел върху клипа.
3
Така вирбелът не може да излезе от клипа. Но една още по-гениална идея представляват клиповете на английската фирма Armaled International – Locjaw Safety Clips.
6
Тези клипове могат да се отварят и да се затварят. Към тях са ви нужни и подходящи вирбели и шлаухове. Как да използвате клиповете можете да видите стъпка по стъпка на снимките:

Снимка 1

Снимка 1

 

Снимка 2

Снимка 2

 

Снимка 3

Снимка 3

 

Снимка 4

Снимка 4

 

Снимка 5

Снимка 5

Когато оловото се закачи някъде, шлаухът бива избутан нагоре по рамото на клипа докато оловото падне и шаранът е освободен. Същото се случва ако шаранът скъса линията – винаги може да се освободи от оловото. Можем да ускорим този процес като не вкарваме шлауха толкова навътре върху рамото. На принципа: Колкото повече закачки очакваме толкова по-малко вкарваме шлауха. Даже и да изгубим някое и друго олово, шаранът при всички случаи е спасен. Друг плюс е, че оловото винаги е на разстояние дължината на повода от устата на рибата и по този начин упражнява константен натиск върху куката. Така шаранът не може да се „отръска” от нея. Locjaw Safety Clip можете да поръчате он-лайн при нас, Adventure Fishing.

Монтаж с поплавък

На дъното на водоема дебнат не само шараните, но и всевъзможни закачки. Много риби се губят заради закачане на основното влакно, освен ако не ловите с монтаж с поплавък. Повечето закачки са точно на дъното или малко над него, затова е важно да навдигнем основното влакно, особено ако и дистанцията е голяма. Но понякога се налага да ловим на такива разстояния. Тогава идва на помощ така наречения Subfloat-монтаж (монтаж с поплавък). За него са ни необходими две неща: поплавъци (Subfoats) и плетени плуващи влакна. Самият монтаж е лесен за направа ако спазваме точната последователност:

Първо нанизваме един стопер върху основното влакно, после една гумена перла (гумена, за да не повреди влакното), поплавък (например Cormoran Big Cat 25 или 35 грама, Pelzer Floating Bomb 40 или 60 грама или саморъчно направен от топче за тенис на маса – виж статията на Стив Бригс от първи брой), отново гумена перла, шлаух от Armaled, Armaled Locjaw Safety Clip, Armaled вирбел номер 9, повод. Оловото трябва да е минимум 150 гр., защото част от тежестта бива неутрализирана от поплавъка.
Най-често използвам оловата „Big Grippa,, или „Swivel Flat Pearl,, на английската фирма Korda. Трябва да нагласите стопера на 0,5 до 1 метра по-високо отколкото е дълбочината на мястото, където ловите. Плетените влакна, които влизат в употреба при мен са цветни, за да мога нощем по-добре да различавам, накъде върви влакното. Най-добри са бели или жълти влакна. При мен предните 150 метра са от Whiplash (Berkley). To e много издръжливо на протъркване и плува. Друг плюс на плетеното влакно е, че няма разтегливост и имаме директен контакт с рибата даже на големи разстояния. И не се притеснявайте, аз досега не съм установил с плетено основно влакно да се откачат повече риби отколкото ако ловим с монофилно. Куката или се е забила добре или не е!
При монтаж с поплавък имаме две възможности за поставяне на въдиците: при водоеми, където постепенно става дълбоко (полегат бряг) – високо вдигнати пръчки, при водоеми, където веднага става дълбоко (отвесен бряг) – върхове към водата. Влакното върви малко под повърхността до поплавъка и от него се спуска към дъното. Съответно почти е изключена възможността да закачим някъде по дъното. Обаче най-добре е да вкараме монтажа с лодка, защото с него не може да се хвърля хубаво. И още нещо: Винаги се съобразявайте с факта, че често не сте само вие на водоема и ако има риболовци, които ловят от лодка, то тогава за да избегнете разправии, извадете за известно време въдиците.

Хвани пусни

Хвани пусни

Списание Шаран

Има коментари

  1. Приказвах ли аз 100 неща за шибаната дупка на клипса дето трябва да се върже за ухото на вирбела! 😉
    Ето ви клипа ми!
    http://www.youtube.com/v/3VlFj2lrNoU&hl=en_US&fs=1&
    Като допълнение ще напиша че вирбел слагам между ледкора и основното влакно със цел да не се усука влакното при борба с рибата-когато рибата взема аванс от макарата, влакното се усуква и се превръща на спирала и така при 10 пъти взимания на аванс по 10-на метра е равно на 100м. разпъване на аванса при което ти скъсаваш дистанцията и има опасност да се скъса основното влакно! 😉