Най нови

Шаранджийте от континета


Найстина ли по-голямо означава по-добре ?

Голям шаран

Голям шаран

Има много неща, които излизат на мода в шаранджийския риболов едно от тях, за което се говори по-вече отколкото за всяко друго, е големината на стръвта. Но доколко тя е от значение за нашия успех или неуспех?
Добрите стари дни

Мисля, че едно от нещата, за които хората в днешно време не си дават сметка е колко голям обект би могъл да изяде един шаран. Аз за нещастие съм на достатъчно години за да помня дните, когато огромни топчета за стръв бяха хитът – с големина на яйце, че и по-големи. Като се има предвид, че тогава 10 кг. шаран се смяташе за огромен, виждате, че не става дума за големи риби по днешния стандарт. В днешни дни разговорът се върти около това дали 10 мм. топчета са по-ефективни от 14 мм., а 20 мм. и 24 мм. топчета се водят за огромни!
Разбира се, че големината на стръвта е важна и както и големите така и малките имат своите добри дни. Като цяло на мода са малките топчета, но тази тенденция не се следва от шаранджийте на Континента (има се предвид останалата част от Европа без Англия).
Привикване към малката стръв
Много малко хора ловят на Континента с 10 или 12 мм. топчета -това са моите наблюдения. 18 мм. е най-популярната големина, която сигурен съм се избира заради търсенето на по-големи риби. Големите риби имат големи усти, но това не означава непременно, че предпочитат да се хранят с по-големи неща. И най-големите шарани на този свят ще продължават да ровят в тинята за малки личинки при наличието на такива.
Килим от малки топчета би задържал шараните много по-дълго на определено място, просто поради факта, че им е нужно повече време да съберат достатъчно топчета за да се заситят. Като имате предвид колко охотно шараните се хранят с най-различни семена, които са с големина 2-3 мм. тогава 10 мм. топче изглежда направо огромно. С времето се е доказало, че и 30 килограмови шарани обикалят едно място докато не са изяли и последното семенце коноп. Основният проблем е наличието на конкуренти на шарана за храна като платики и линове, които не се спират и пред две 20 мм. топчета. Затова ако човек използва 10 мм. ще му побелеят косите! Но на водоеми само с популация на шарани и наличието на много риболовци малката стръв определено е за предпочитане.

Естествена храна

Естествена храна

Голямата стръв работи най-добре там където естествената храна на шараните се състои от големи„хапки”!
Кога по-голямо е по-добре
Всеки водоем си има своите особености, но определено съществуват ситуации, когато големите топчета са предимство. Не само наличието на други мирни риби е причината за това. Лесно е да се определят водоеми, където голямата стръв ще свърши работа. Там, където шараните се хранят предимно с големи неща, като раци и миди, имаме добри шансове с големи топчета. Естествено, че шараните могат да променят навиците си на хранене, но по-лесно е да им предложим нещо, с което са свикнали. Водоемите, които ми идват наум като пример са Радута, Касиен и Дю Дер, както и повечето големи реки. Особено на Дю Дер имаше голяма разлика в резултатите при използване на малки и големи топчета. Там не беше проблем да хванеш риба всеки ден, но да се добереш до големите не беше лесно! Тогава направих топчета 40 мм.
И ги пробвах на едната въдица да видя какво ще стане. Най-голямата риба за деня всеки ден беше на тази въдица, което значи, че не е случайност. По-късно по време на едно диа-шоу показах на присъстващите с какви топчета съм ловил и останах изненадан, че никой не го взе на сериозно . даже съм сигурен, че повечето не ми повярваха!
Риболовът с големи топчета функционира най-добре, когато шараните във водоема са все още наивни, но дори и на Касиен, където ш натискът от страна на риболовците огромен, рибите взимат добре н голяма стръв от порядъка на 25-30 мм.

Сомче уловено на топче

Сомче уловено на топче

Направи си сам
Ясно е, че ако искаме голяма стръв, трябва сами да си я направим, защото на пазара няма толкова големи топчета. Аз правя опре делено количество, суша ги добре и те остават пресни достатъчно дълго. Преди използване ги слагам дип. Едно голямо топче помежду малките (с които е захранено) може да е хитрината, с която да отсеете голямата риба. Освен това ако има други досадни риби с голямото топче ще сте сигурни, че има-по-дълго време стръв във водата Имало е случаи, когато раците и каналните сомчета са ме побърквали и презентирането на голяма стръв е било единственото спасение да си сигурен, че и няколко часа по-късно имаш стръв във водата.
Презентиране на стръв

Презентиране на стръв

Няма нищо по-депресиращо да извадиш въдица и стръвта да я няма и да не знаеш от колко време е такова положението!
Правилният избор
В подходящата ситуация големите топчета са хит, но не винаги ситуацията е такава.
На Рейнбоу Лейк шараните са огромни, но въобще не посягат на огромна стръв.
Две 24 мм. топчета

Две 24 мм. топчета

Различните водоеми си имат своите особености, но тези две 24 мм. топчета ми донесоха на Радута 25 килограмов шаран.
Помнете, че не големината на рибите, а на това, с което се хранят е важна!
Малки топчета

Малки топчета

Списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.