Най нови

Тежести за риболов

Днес искам да ви запозная с тежестите за риболов.Това е един от основните елементи на риболовната линия, без които не може. Трябва да се отбележи, че оловото не само изпълнява функция като тежест за замятане и потапяне на стръвта. То подпомага процеса на засичане в момента на поемането на стръвта от рибата.Самата форма на тежестите изпълнява и различни функции. Например тези с плоска и ръбеста форма нямат аеродинамична форма и не летят добре.За далечни замятания се използват олова с гладка аеродинамична форма, оказваща минимално съпротивление във въздуха.Затова е много важно да изберете правилната форва и грамаж на тежест.Те се делят на тежести за риболов на леко и тежести за дънен риболов.
Тежести за риболов на леко – това обикновено са малки сачми с различен грамаж. Те могат да бъдат както с дупка по средата така и да са разцепени. Техния грамаж варира от 0,05 до 5/6 грама. Самото олово трябва да бъде меко за да не наранява основното влакно. Тежестите се поставят с помощта на малки клещи, но обикновено риболовците ги поставят с помощта на зъбите, не ви съветвам да ги поставяте по този начин.
Обикновени сачми – това са прорязаните сачми с чиято помощ се утежнява линията.

Прорязани сачми

Прорязани сачми

 

Използвайте клещи

Използвайте клещи

Оливетка те биват обикновени и заменяеми.

Оливетки

Оливетки

Обикновена оливетка първо се нанизва на влакното, след това се блокира с малко оловце, за да не се движи и да се види дали пасва добре за плувката, която сме избрали. Често обаче намираме, че тя накрая е твърде тежка или твърде лека и трябва да се започне отново цялата операция.
Заменяема оливетки С тях се работи много по-лесно. Вие нанизвате вашите две малки шлаухки на влакното и след това свободно сменяте размера на оливетката, без да разваляте линията.

Тежести за дънен риболов – те се различават по големина тежест и форма, големина и тежест.
Тежестите за риболов на дъно са доста по тежки и с различни форми. Техния грамаж започва от 40/50 гр. и може да завършат дори над 200 гр. Тяхната форма може да бъде най- различна. Формата и тежестта определят далечината на хвърляне и вида на самия риболов. Също така има и олова с вирбел и без вирбел.
Олово с вирбел –

олово с вирбел 1

олово с вирбел 1

олово с вирбел 2

олово с вирбел 2

Олова без вирбел– така наречените Inline олова, те нямат вирбел но използват шлаух против оплитане шлаух. Има и доста модели който се продават направо със шлаух.

Олово със шлаух 1

Олово със шлаух 1

Олово със шлаух 2

Олово със шлаух 2

Олово без шлаух 1

Олово без шлаух 1

Олово без шлаух 2

Олово без шлаух 2

Тука можете да сложите захранка

Тука можете да сложите захранка

 

Така наречения Хеликоптер

Така наречения Хеликоптер

Плоски олова-Например на реката в голямо течение не може да се използват тежести с кръгла или капковидна форма. Там се използват плоски олова, защото ако ползвате друг вид олова течението ще ги мести много лесно, затова се препоръчва и техния грамаж да е доста по голям 150/200 гр.

Дунавско олово

Дунавско олово

Вида на оловото се определя от самия водоем на който ще ловите. Ако водоема е много тинест не трябва да се ползват олова с капковидна форма защото ще се забиват в тинята. При по- големи водоеми на който ви е нужна дистанция се използват капковидните олова те са подходящи за достигане на голяма дистанция.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.