Най нови

Риболов в закачки

Да ловим близо до закачки е нещо, което се случва на всеки от нас рано или късно. Да намерим водоем без закачки не е невъзможно, но е малко вероятно. Думата “закачка” може да означава много различни неща, като например надвиснали дървета, направени от хората препятствия като понтони и мостове. Но в повечето случай става дума за подводни препятствия като дънери и скали.

Повечето изкуствено създадени водоеми, и специално големите язовири по света, са направени посредством построяване на дига на реката и наводняване на околната земя. Както и сами можете да си представите, земята не е “гола” и повечето от препятствията намиращи се по нея, остават след наводняването на дъното. По-голяма част от площа, особено в близост до реки се състои от дървета и храсти и, казвам го от личен опит те никога не биват изчистени оставяйки на мястото само един малък дънер. Тези дънери може да причинят някои проблеми, но представете си как ще изглежда дъното на езерото ако мястото е било гъсто обрасло с дървета. Това, което наистина прави нещата лоши е ерозията, която води до оголване на корените и това прави закачката много по ужасяваща. На някои водоеми са оставени цели дървета. Такъв бе случаят на езерото Радута* в началните години и този водоем даде ново значение на термина “риболов в закачки”. Но освен дърветата други неща като телени мрежи, дървени огради и дори тухлени стени, се намират в повечето язовири и ние трябва да се преборим с тях.
За да се справим със закачките разбира се трябва да се занимаем с такъмите, които ползваме, защото те ще са различни от тези, които използваме в чисти води или язовири без закачки. Но не само такъмите идват на помощ. Знанието как да ловим в зони със закачки и как да извадим риба оттам е най-важното за крайния резултат. Както и при всяко нещо, няма по-добро от опита от първа ръка, но все пак трябва да започнем отнякъде и най-добре е да имаме добра представа какво да правим още преди да сме се сблъскали с конкретната ситуация.
Монтажи
За да вършат добра работа монтажите и техните компоненти, трябва да са изключително стабилни и същевременно да предпазват рибата. Добри куки естествено са важни както и във всяка риболовна ситуация, но разликата при риболов в закачки е, че куките се намират под много по-голямо натоварване отколкото в нормална ситуация и затова се налага да са много по-здрави. Защото по-добре е да успеем да спрем рибата да влезе в закачките отколкото след това да се мъчим да я извадим.
Има няколко модела куки на пазара, които са достатъчно здрави и остри; да притежават и двете качества е особено важно, за да могат бързо да се забият и да останат там. Моделът Grippa на фирмата Hutchinson са номер едно за този вид риболов. Това са дебели ковани куки, които замениха старата марка Precision, като бе запазена формата, която беше толкова успешна. Резултатът е кука с “континентален” стил, които я прави добра за риболов в закачки.

5

Куките Grippa на Hutchinson са нап­равени по-стабилни от други и са идеални за риболов в закачки.

Куката на Hutshinson Grippa в близък план

н6

Поводът е последната част от линията, която прави връз¬ката с куката и по тази причина е подложена на по-голямо натоварване, отколкото останалата част от такъма. Ако рибите се намират около закачки или пък се наложи да ги вадите над неравно дано, материалът, от който е направен поводът, е нужно да бъде изключително издръжлив на протъркване ако искате да предодвратите всякакви късания.
Много от днес произвежданите материали са добри и ще се справят с повечето от ситуациите
Плетени или “облечени”* влакна, като Super-Nova и Super Mantis на Kryston са повече от идеални за тази работа. Важно е да преглеждате куката и повода след всяка риба или всеки път като сменяте стръвта. Върхът на куката може лесно да бъде съсипан от скали и камъни, а плетеното влакно да бъде срязано от миди или други остри обекти. Въобще не се двоумете стигне ли се до такъв случай; ако има каквато и да е следа от повреждане сменяйте! Всяко слабо място в такъма ви може да се окаже пагубно при такъв вид риболов. Влакната с покритие (“облечени”) са много добри в това отношение. Често не е много лесно да бъдат открити следи от повреждане върху плетените влакна, обаче с покритието може бързо да се установи ако поводът е протъркан или нарязан.
В най-лошите ситуации тези материали не винаги ще свършат работа и ако имаме остри скали или мидени полета, може да се наложи да прибегнем към по-драстични стъпки.
Има много видове материали за тези ситуации, но ние трябва да се грижим и за рибите и да използваме нещо, което не причинява разкъсване по устата. Плетеното влакно Quicksilver на Kryston е много добро в това отношение както и Armour Kord на

8

Някои от стандартните материали на фирмата Kryston. Могат да се използват и за двете – поводи и лидери, според вида на закачките
Korda Tackle. Quicksilver се продава със здравина 251b, 351Ь и 451Ь и е много добро, когато имаме нужда от нещо наистина здраво и издръжливо на протъркване.
Другата опция е да използваме Combi rig (комбиниран повод от две влакна). Тук може да се вземат всички вариации на тема материал, но трябва да изберем най-доброто. Възможно е рибите да са много предпазливи и употребата на здрави и дебели материали да ги плаши. Затова използваме някои от здравите материали като например Quicksilver или дебело монофилно влакно с 301b, 501Ь за задната част на повода и нормално тънко плетено влакно за предната част, която води към куката.

7

Combi-rigs са добър начин на комбиниране на много як, устойчив материал с материали, които не нараняват и плашат рибите.
Не е необходимо да повтарям, че е нужно да използвате такъв монтаж за оловото, при който да сте сигурни, че ако се наложи може да се откачи. Ловейки около закачки често оловото е причината за закачане и проблеми и разбира се ако се окажем в най-лошата ситуация и линията се скъса по някаква причина, трябва да сме сигурни, че оловото ще се откачи от монтажа.
Превръзки
Превръзката (име лидер) може да е от голяма помощ при изваждане на риба от закачки. Тук обаче има три точки, с които трябва да се съобразим 1: Какъв материал да използваме? 2: Каква дължина да има превръзката? 3: Как да я завържем към основното влакно?
Както и при поводите, така и тук има голям избор на добри материали за лидери, които можем да използваме. Вече споменахме Quicksilver, който е много добър и за превръзки и е номер 1 за повечето шаранджии, но Kryston произвежда и много стабилна версия на Quicksilver, наречена Ton Up. Всъщност това е Quicksilver с товароносимост от 85lb и е невероятно здрав.
Единственият проблем е възелът да остане малък при тази дебелина, но ако наистина се нуждаете от нещо много здраво, тогава това е правилният избор. С него можете да теглите и камион!

10

Да успеем да навием възела между лидера и основното струнно на шпулата прави нещата различни, когато се налага да вдигнем закачени неща от рода на една стара ограда
Един от най-добрите материали, които някога сам ползвал е Fireline на Berkley. Fireline е всъщност топено плетено влакно, което е много тънко за товароносимостта си и много издръжливо на протъркване. Аз лично го ползвах във версиите 50ю и 80lb и винаги съм се осланял на него. Много от описаното тук може би ви звучи прекалено, но трябва да използваме неща, които функционират, така както искаме, защото не е хубаво да ползваме нещо, което не е направено за тази работа.
Въпреки всички произведени за тази цел лидери, които са на пазара, един от най-подходящите често е добрият стар монофил. Знам че Саймън Кроу* е провел много тестове с влакна с резултата, че монофилът е най-издръжлив на протъркване. Вярно, че не се използва толкова защото е доста по-дебел от плетените, но един друг негов плюс е това, че е гладък. Един дебел, гладък монофилен материал е по-малко вероятно да се вреже в меки закачки, като изгнили дънери например, отколкото плетеният лидер, и затова монифилът е по-добрият избор.
Дължината на превръзката е нещо на което трябва да се обърне повече внимание. На много язовири има правила, които ограничават дължината на превръзката до 10 метра това е горе-долу нормата. Аз лично виждам логиката зад това решение и винаги следвам правилата. Ако се налага да вадите рибата от брега, тогава наистина късата превръзка е по-добрият вариант. Причината за това е, че възелът при превръзката винаги е слабото място. Ако имаме късане много вероятно е то да е точно там. Така че колкото по-малко влакно остане, от което рибата трябва да се освободи, толкова по-добре.
Обаче не съм съгласен с ограниченията за дължината на превръзките на места, където рибите се вадят от лодка. В тези случаи по принцип е възможно да се намираме точно над рибата, ако тя е влязла в закачка и затова би ми се искало възелът между лидера и основното влакно, да е бързо навит и върху шпулата отколкото някъде по линията под повърхността на водата. Сигурен съм, че дължина от 10 метра е достатъчна за повечето ситуации, но аз съм ловил на много водоеми, които имат големи дълбочини, а за-качената риба по принцип търси дълбоката вода.
Ако използвате превръзка само като защита от неравно дъно, тогава няма нужда да е толкова дълга. Повечето от натоварването е върху най-предната част, точно след оловото. По принцип това са последните метър и половина два и тогава дължина от 10 метър е достатъчна.

12

Това е нещо, което не искаме да се случва! Ако искате вярвайте, но в тази купчина имаше закачен шаран, тежащ 30lb*. За щастие успях да го освободя но каква е причината за всичко това? Монтажът вляво със зеленото олово е напълно фиксиран и шаранът не е могъл да се освободи от него след като линията се е скъсала и се е оплел в още скъсани монтажи. Не допускайте това да ви се случи ловете само с подходящи монтажи, от които рибите могат да се освободят.
Възелът свързващ основното влакно с лидера трябва да е много стабилен. Всеки възел по линията е потенциално слабо място, особено под напрежение. Има много вариации на добри възли, но аз винаги сам ползвал само един и той никога не ме е предавал. Снимката описва много по-добре от всеки разказ как да го вържем; възелът е лесен за изпълнение и можем да му се осланяме.

15

Риболов над закачки
Повечето от това, за което стана дума се отнасяше за риболов близо до или в закачки, но много пъти рибите се намират в зони, където за да ги достигнем трябва да ловим над закачките и това изисква различна тактика. Лидерите тук също се използват, както и другите неща, за които говорихме, факт е, че не можем да напълним макарата с достатъчно лидер, за да ловим на голяма дистанция.
Най-добрият вариант е да държим линията ако е възможно над самите закачки и си има начини за това. Първия въпрос, които трябва да си зададем, ако се налага да ловим през закачки, за да достигнем рибите, е дали няма да е по-добре да се преместим, за да имаме по-добър ъгъл на вадене? Понякога преместването е тежка работа, но пък ни дава по-добър шанс да извадим рибата И затова е опция, която трябва да имаме в предвид. Преместването обаче не винаги е възможно. И затова трябва да се търсят други пътища. Най-добрият метод, който съм използва е някакъв вид плуващо помощно средство, което да държи линията над дъното. Най-лесно е да се използват топчета за тенис на маса, които вършат добра работа в подходящата ситуация.

13

Избор от най-различни топчета, които използвам, за да вдигна линията над дъното. Забележете, че маркучето не минава право през топчето за тенис на маса
Идеята се състои в нанизване на топче на основната линия като то малко или много остава подвижно. Вярно е, че този метод действа отлично само при използване на лодка, но и при хвърляния от брега има добър процент успеваемост
Значи стръвта се спуска на дъното и топчето съответно се плъзга нагоре по линията докато не достигне повърхността. В почти всички случаи топчето остава на място докато се върнете на брега. Върнали се веднъж на брега, изпъвате линията и топчето потъва малко под повърхността. Въпреки че при изпъването топчето слиза надолу не е възможно напълно да по-топим линията и тя винаги ще остане над местата със закачки.

14

Сонарът показва добър пример за място, където топчето би работило отлично. Вижда се склон обрасъл със закачки, спускащ се към старото корито на реката. Да извадим риба оттам не би било лесно, но не и невъзможно..

Има начини да направим топчето ако искаме полуфиксирано на линията.Ако закривите шлауха, топчето ще може да се плъзга по линията, но ще остане фиксирано ако изпънете линията, Разбира се и тук, както при всички други монтажи, не трябва да забравя ме, че топчето трябва да може да минава през всички възли и да се изниже от линията ако се наложи тоест при късане.
Комбинация от всички тези положителни черти е използване на добро плетено влакно за основно. Някои такива са много издръжливи на протъркване. Първите две, които ми хрумват са Bullet Braid на Nash и Power Pro. Някои плетени влакна са плуващи и се вдигат във водата и вършат по този начин работата на топчето.
Да спомена, че трябва да сте внимателни, прилагайки тези методи, при условие, че има други хора използващи лодки. Линия, която е нависоко във водата ще избегне най-лошите закачки, но ще е лесна плячка за мотора на преминаваща лодка. Виждал сам това да се случва много често и никак не е приятно да пренавиваш с влакно три въдици след като някои с водни ски е профучал над мястото където ловиш!
Методът с вдигнатата линия е най-добрият ако ловим над купчина закачки като дънери на дървета. Преди удар линията е извън от опасност, но закачената риба в края на изпъната линия може да създаде много и най-различни проблеми. Затова често най-добрият вариант е да оставим рибата да развива с отпусната линия и само да я следваме с лодката докато е извън опасното място. Мисля, че пръв Леон Хогендийк* започна да лови по този начин и аз също съм го използвал с голям успех в много случаи. При отпусната линия топчето ще се вдигне над повърхността и ще я държи свободна. Най-важно е да знаем горе долу кога сме извън ареала със закачките. Най-лесно е да се борим с рибата като сме над нея, но нещата все още биха могли да вземат лош обрат. Най-добрият начин да знаем къде са закачките е предварително да ги открием и да сложим шамандура над опасните места. Така винаги знаем накъде да теглим и кои места да отбягваме.
Да ловим сред закачки е опасна работа и аз по принцип не бих я практикувал. Даже на някои водоеми просто не е разрешено да се лови в закачките; на други места нямаме голям избор и както казах в началото,
Винаги е по-добре ако имаме възможност да сме с лодката над рибата и така да я вадим. Можете ясно да видите топчето на линията, което си е свършило работата и я е държало далеч от закачките.
шараните винаги се намират там където се чувстват сигурни и ако не искат да дойдат при нас единственият начин е ние да отидем при тях. Мога само да апелирам към вас да действате прецизно и внимателно а не само да ловите на места където имате много малък шанс да извадите закачената риба. Подхождайки правилно ще имате възможност без проблем да хванете риби в закачките
Гол шаран от Радута с тегло 56lb. Тази снимка показва т колко важно е ! да направим нещата добре. Предишният шаранджия, който ловеше на това място също хвана няколко добри риби, но сe премести,| защото загуби | прекалено много в закачките. Аз успях да хвана общо 24 шарана, включително и най-големия ми шаран досега от Радута, и изтървах само един.

списание Шаран

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.