Най нови

Риболовни техники

РИБОЛОВНИ ТЕХНИКИ

Риболов на плувка

Риболовът на мач е сред най-популярните и един от най-многостранните риболовни методи.
В поредица материали ще засегнем основните особености на тази популярна техника на риболов с така наречените плувки ваглер.
И така, какво ви е необходимо? Преди да започнете риболова на плувка, трябва да се снабдите със съответните такъми. Ето какви са те:
Въдица за риболов на плувка, с дължина 3.6 м; Малка и бързооборотна макара; Влакно, издържащо 1.3 кг; Набор от няколко плувки (ваглера); Кутийка с различни тежести; Готови поводи с вързани куки; Дълбокомер; Кукоизваждач; Кепче; Стойка за въдицата; Кутия за стръвта; Стръв; Прашка или “кобра”.
Сега нека разгледаме всеки пункт поотделно и подробно, за да разберем кое за какво служи.

Въдица

465315001213000934
За да ловите на плувка, всъщност ви е необходима въдица, разработена за гладко и лесно замятане на леките плувки на голямо разстояние. Обикновено тя носи названието “мачова” (което ще рече, че се състои от три секции, най-често) и е направена от карбон. Трябва ви въдица, която не е по-къса от 3.6 м; 3.9 м се явява идеален избор. Има доста просто обяснение за това изискване – колкото е по-дълга въдицата, толкова по-лесно може да се заметне леката плувка надалеч. Дори децата трябва да започват да се учат да ловят риба с възможно най-дългата въдица, която ръстът им позволява. Вече станали на по 7-8 г, те могат да се справят доста добре с управлението на въдица с дължина 3.6 м, тъй като съвременните материали, от които се изработват, като карбон например, са доста леки.
Истинската въдица – мачът – за риболов с плувка има три секции и минимум 12 водача, равномерно разпределени по цялата дължина на въдицата; ролята им е да спомагат влакното да се изнизва гладко при замятане. Голямото разстояние между водачите или недостатъчното им количество може да стане причина за постоянния контакт на влакното с въдицата, което ще се отрази на дистанцията на замятане. Въдицата трябва “да работи с върха си” – т.е. да има голямо и лесно огъване във връхната й част за сметка на по-слабото огъване на средната и долната част. За да проверите въдицата си, при закупуването съединете трите части и помолете някой да дръпне върха й надолу. Внимателно наблюдавайте огъването и формата на въдицата. На практика мекият и чувствителен, но и гъвкав връх спомага при засичане да се избегне разкъсването на устата на по-дребната риба.

Макара
Макарата трябва да бъде немного голяма, с фиксирана шпула, събираща минимум 100 м влакно 0.14 мм. Освен това, скобата трябва да работи безотказно и по възможност да е снабдена с лагер на водещото колело; това ще предотвратява до известна степен усукването на влакното. Прецизно настроеният аванс почти до предела на издръжливост на влакното ще парира силните удари от страна на рибата.

370806001215273485

Влакно
Съветваме ви да започнете да ловите с влакно с издръжливост около 2 кг (0.14 мм). То е достатъчно тънко и леко, за да можете да хвърляте надалеч, и е достатъчно здраво, за да се справите с изваждането на голяма риба, без тя да ви скъса.

70

Плувки
Те ще бъдат описани подробно в следващите статии, само ще споменем, че тук няма нищо свръхсложно. Сравнително неголяма колекция от ваглери с размери от 2ААА до 3ААА като за начало е напълно достатъчно. Както при повечето риболовци, с течение на времето ще придобиете значителна колекция от ваглери, стикове и авони с най-различни размери и разцветки, но засега ще ви трябва само няколко. Цифрите 2ААА и 3ААА се отнасят към номерата и размера на тежестите, нужни за правилната работа на съответната плувка във водата.

TF1012

Тежести (сачми)
Използват се за утежняване на плувката, т.е. да й придават вертикален стоеж, при който над повърхността на водата се вижда само антенката. Интересно е да се знае, че в ред страни е забранено използването на сачми, направени от олово, тъй като то е вредно за околната среда. Съвременните тежести се правят от безопасния волфрам.

183623001221582536

Вързани куки
Могат да се употребяват готови вързани куки, купени от магазина. Поводите се закрепват към основното влакно с помощта на примка. Размерите на куките, които можете да използвате за начало, са No.16 и 18. Поводите, които ще използвате, трябва да са съобразени с основното влакно – дебелината им трябва да е с 0.02 мм по-тънка от него. В случай на закачане ще изгубите повода и куката, но няма да скъсате голяма част от основното влакно заедно с плувката. Нормално е, като за начало, поводите да издържат около килограм.

T sode L

Дълбокомер
Необходим ви е, за да знаете точната дълбочина, на която ще ловите и да нагласите такъма така, че стръвта едва да докосва дъното. По същество, дълбокомерът представлява голяма тежест (достатъчна, за да потопи плувката ви), закрепваща се към куката. Вие можете да определите дълбочината, наблюдавайки поведението на плувката след замятане – ако тя ляга върху водата, значи дълбочината е по-малка, а ако потъва, значи е по-голяма.

Прашки и катапулти
Можете да хвърляте захранката с ръка, но използването на уреди (прашка или катапулт) за тази цел ще ви помогне за подобряване на дистанцията и точността. Освен това подхранването с бели червеи например няма как да стане без прашка.

014749467

Стръв
Стръв No.1 за начинаещите, а и не само за тях, се смятат белите и торните червеи, зърната от царевица, както и хлебната троха. Белите червеи се употребяват много лесно и са лакомство практически за всички видове риба.

55

Кепче
Явява се задължителна част от оборудването. Риба с тегло до 200 г може да бъде извадена право на брега, но за по-големите екземпляри се използва кепче (в противен случай може да счупите върха на въдицата, да изкарате куката от устата на рибата или да скъсате влакното). Диаметърът му трябва да е минимум 45 см, а ръкохватката – не по-къса от 1.8 м.

kepkragal

Кукоизваждач (екстрактор)
Това е устройство за изваждане на куката от устата на рибата. Рибите често поглъщат малките куки надълбоко и изваждането им без екстрактор, без това да нарани смъртно рибата, е невъзможно. Този уред освен това спестява много време за риболов.

085050001254581426

3 коментара

  1. добър материал за начинаещите рибари

  2. Радвам се че ти е харесало. Ще има още но не стига времето.

  3. Това са необходимите неща, но липсва най-важното – монтажа и утежнението на линията.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.