Най нови

Как да си направя протеинови топчета

Всеки начинаещ шаранджия се пита дали готовите топчета или домашно приготвените са по- добри. На този въпрос няма точен отговор защото много зависи какви топчета ще си приготвите сами или какви готови ще си вземете. Има готови топчета който са доста евтини и смея да твърдя че за нищо не стават. Има и такива с който съм имал доста добри успехи. Но сега искам да ви кажа как сами да опитате да си направите протеинови топчета. Не се плашете ако не станат от първия път опитайте пак никой не се е родил научен. Но ви препоръчвам да започнете с полу готови миксове.
За целта ще са ви нужни :
1 Полу готов микс за протеинови топчета -1 кг.

Микс за протеинови топчета

Микс за протеинови топчета

Миксовете се делят на няколко вида – рибна основа, плодов, Robin Red . За миксовете е много важно колко % процента протеини съдържа. За зимата е препоръчително миксовете да съдържат повече протеини.
2 12/13 яйца
За яйцата няма какво да пишем . Това е приблизително за един килограм микс се използват 12/13 броя яйца. Ако ползвате по малко микса ще ви стане много твърд и трудно ще се обработва.
3 Ароматизатори за протеинови топчета

Ароматизатори  за протеинови топчета

Ароматизатори за протеинови топчета

При ароматизаторите избора е доста голям. Има плодови на риба, на кремова основа, ликьор и др.
4 Стимулатори на апетита за протеинови топчета – не е задължително

Стимулатори на апетита

Стимулатори на апетита

Стимулаторите се използват за да стимулират апетита на рибата. Те не са задължителни но са желателни.
5 Подсладители за протеинови топчета

Подсладители за протеинови топчета

Подсладители за протеинови топчета

Съставен от няколко компонента той е 200 % по-силен от захарта. Използва се при направата на топчета, а също така и при варенето на царевица и други семена, за да им придаде неповторим вкус.
6 Атрактори за протеинови топчета – не е задължително

Атрактори за протеинови топчета

Атрактори за протеинови топчета

Така желаните големи риби са животни на възраст, чийто метаболизъм работи забавено. Това означава, че за да ги привлечете трябва да им предложите лесно смилаема храна. Атракторите засилват метаболизма на рибите.

7 Оцветители за протеинови топчета -не е задължително.

Оцветители за протеинови топчета

Оцветители за протеинови топчета

Оцветителите също не са задължителни но са желателни.
8 Дъска за протеинови топчета

Дъска за протеинови топчета

Дъска за протеинови топчета

Дъска за правене на протеинови топчета (бойли). Също не е задължителна защото може да си ги направите и на ръка но ще бъде доста по бавно и трудоемко. Докато с дъската за топчета излизат по 30/40 протеинови топчета на веднъж.

9 Шприц

 Шприц

Шприц

И така готови сме да започваме. Най напред са яйцата. Счупете ги в една по голяма купа и ги разбъркайте добре. Когато са разбъркани добре започвате да добавяте , ароматизаторите, атракторите, подслади телите или всичко с което сте се снабдили за направата на протеинови топчета. Но знайте че със степчета и разни сладкарски продукти няма да се получи. Защо ли ами защото всичко това трябва да мине на топлинна обработка. А степчетата и сладкарските продукти няма да издържат на обработката. Докато всичките аромати и др. са специално пригодени за да могат да запазят своите аромати и качества дори след сваряването им. За количеството на ароматите и атракторите и др. се слагат според описанието на фирмите. Всяка фирма е упоменала на опаковката какво количество е нужно. Защото има силно концентрирани аромати по- слабо концентрирани.
{Miks}
Така след като сте поразбъркали всичко идва ред на микса. Микса е желателно да се добавя по малко и да се разбърква хубаво. За целта аз използвам миксер. Просто добавям по малко микс и разбърквам хубаво после пак повтарям цялата процедура. Но идва един момент в който вече не става с миксера тогава се започва на ръка. Всеки е виждал как се прави тесто. Тестото за микса се бърка докато докато стане с добра плътност и не лепне по ръцете. Тука е място да спомена че ако сложите повече яйца микса за протеинови топчета ще стане по мек, ако яйцата са по малко ще стане доста по твърд и труден за обработка. Но с времето всеки шаранджия се научава колко яйца, колко аромати и какво да прави за да му се получат добри топчета. Също така колкото повече топчета правите толкова по- лесно става, първия път ми бяха необходими над час и половина за килограм топчета, и едва не ме изгониха от вкъщи. Когато всичко е готово и микса не лепи по ръцете е време да започнем със самите топчета. За целта аз използвам шприц или машинка за месо. Целта е да се направят дълги ленти като кебапчета от които ще се оформят самите топчета.
{}
Посредством накрайника на шприца се регулира дебелината на лентата тя трябва да е с диаметъра на топчетата който ще правите. В противен случай когато ги сложите на дъската няма да се получи формата на протеиново топче а някаква безформена маса. След като вече сте оформили лентите ги слагате на дъската и с няколко енергични движения напред назад оформяте топчетата.
{}
Когато топчетата ви са готови идва ред и на термичната обработка. За целта ви трябва една по голяма тенджера с вряща вода. В нея слагате топчетата да поврят около три четири минути. Когато се варят повече стават по твърди но това време е напълно достатъчно. Когато започнат да стават готови топчетата изплуват отгоре. Вадите ги от тенджерата и ги слагате на вълнена кърпа за да могат да изсъхнат добре. Желателно е да седят около един ден на проветриво място за да може водата да се изпари. Слагате ги във фризера след това и сте готови. Надявам се да съм ви помогнал или поне да не съм ви объркал съвсем. Ами това е от мен успех с вашите топчета.

4 коментара

  1. Абе брато мнооо сложно бе. Аз искам нещо евтино и просто а не такива сложнотии. Бий искал нещо просто да се хване риба а не да дам луди пари па после да меее е яд.

  2. Ами да ти кажа от евтини топчета няма смисъл. Просто ще станат някакви топчета но няма да се получи с тях. Затова по добре на царевица ак не ти се дават пари за топчета. Един съвет не си купувайте евтини топчета по добре с царевичка.

  3. Христо Христов

    Аман от мързели

  4. готино написано…

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.