Най нови

Избор на палатка

При условие че се колебаете каква палатка да си изберете.

За да определите модела на палатката трябва да съблюдавате следните изисквания:

Палатка

Палатка

за какво ще я използвате

Универсалните палатки не могат всичко, а специалните покриват само ограничени възможности. С помощта на няколко области на приложение Ви представям за какво трябва да внимавате при покупката на палатка. А за обема, комфорта, теглото, ценовия клас и предпочитанията решавате Вие.

Палатка с покривало

Палатка с покривало

палатки за зимни условия

заема малко място, но да има голям обем

се опъва лесно и бързо и опъването да е възможно с ръкавици

е изградена от най-добрите материали за да издържа на по-високи натоварвания

външната палатка да достига до терена

да съобразява нарасналата потребност от пространство

да има добра вентилация за да може да се готви в палатката

да се поправя лесно и бързо

палатки за ветровити райони

външната палтака да достига терена

два срещуположни входа, разположени така, че единият винаги да е от подветрената страна

много въженца за опъване, които да са достатъчно дълги, които да държат рейките под най-добрия ъгъл спрямо вятъра

много здрави рейки

здрави ципове, които при силен вятър да не се отварят сами

малките палатки обикновено издържат на по-силен вятър

палатки за топли места

свободно стояща вътрешна палатка

вътрешната палатка да може да се иъползва без външна при много високи температури

голяма вътрешна палатка, в която да се събира багажа

голяма мрежа против комари за по-добро проветряване на палатката

светли цветове за да се намали затоплянето от слънцето

външната палатка да не стига до терена за по-добро проветряване

палатки за лошо време

външната палатка трябва да може да се разпъни преди вътрешната

достатъчно място за готвене в палатката

външната палатка да достига до терена

възможно най-малко шевове по външната палатка

вентилационните отвори да функционират и при дъжд

достатъно разстояние между външната и вътрешната палатка – минимум 10 см

входовете трябва да са направени така, че при отварянето им да не попада вода върху вътрешната палатка

дъното трябва да е придърпано нагоре и да е с възможно най-малко шевове

бързо съхнеща вътрешна палатка /да не се използват памучни тъкани/

Материали

външна палатка

Външната палатка трябва да е водонепропусклива, както и устойчива на скъсване и износване. Съществуват следните материали:

Nylon (Polyamid)

Това е лек материал с много голяма устойчивост на износване. За съжаление е чувствителен на ултавиолетови лъчи. При вятър е еластичен, но при дъжд поема влагата, което прави палатката по-тежка и изисква допалнителни разпънки за да не се намали въздушния слой между вътрешната и външната палатка.

Rip-Stop-Nylon

Има повишена устойчивост на износване и ограничена деформация при намокряне, тъй като на всеки 5 мм има втъкани много здрави нижки. Това е типично за палатките с производител HIL- LEBERG и THE NORTHFACE.

Polyester

Лек материаил с голяма устойчивост на износване. Това е материал с много високо качество, който не търпи деформации от влага и е устойчив срещу ултравиолетовите лъчи. Не поема влагата и е малко по-тежък от Nylon-а. Той е и нееластичен. При вятър е малко по-шумен от останалите материали.

Вътрешна палатка

Когато вътрешната палатка е от Nylon или Polyester и когато входовете на палатката са затворени водата лесно кондензира. За да се намали количеството на кондензиралата вода, палатките трябва да имат вентилационен отвор. За по-добро проветряване и за по-добра изолация на палатката, трябва да се внимава раъстоянието между вътрешната и външната палатка да не е по-малко от 10 см.

дишащ Nylon

Има малко тегло, ограничено водопопиване и съхне бързо. освен това може да се опакова в мокро състояние за сравнително по-кратко време – до около два дни. Материалът е устойчив на износване (особено за Rip-Stop-Nyon).

съчитание от памук и полиестер

Материалът бързо поема влагата, тежък е и съхне бавно, което го прави не особено предпочитан.

Импрегнанти

акрил

Използва се често за палатки от по-долния ценови клас. Про температури под нулата става крехък.

полиуретан

Това е много добър импрегнант, който и под нула градиса остава еластичен. При палатките от висок клас се използва и за дъно. Той е лек и отблъсква водата. Често се използва за външна палатка.

силикон

Това е дълготраен, еластичен, мноог добър импрегнант, който увеличава водонепроницаемостта и устойчивостта на износване многократно. Устойчив е на студ и на улстравиолетови лъчи. Двустранно импрегнираните външни палатки принадлежат към най-добрите експедиционни палатки.

алуминий

Това е евтин импрегнант. Когато е нанесен върху вътрешната страна на външната палатка, палатката се затопля бързо. Ако е нанесен върху външната част на външната палатка намалява светлинната и слънчевата енергия и в палатката става по хладно, но много тъмно.

Качеството на един импрегнант се измерва в милиметри воден стълб:

върху опъната част от материала от 10 кв. см. се налива вода в тръба. Стойността, при която водата започва да образува капчици от другата страна на материала е меродавна – 1500, 2000, 5000. При някои модели тази стойност достига до 10000 – 12000. Това са истниските експедиционни палатки. Минималното изискване за външната палатка е 1500 мм.

рейки

фибростъкло

Иъползва се предимно за палатки тип „купул“ и тип “ тунел“. Фибростъклото е сравнително крехко и чупливо и не го препоръчвам.

алуминий

Алуминият е по-лек и по стабилен от фибростъклото. Дъгите с по-малък радиус са най-често предварително огънати и намаляват опасността от счупване. Алуминиевите рейки се произвеждат в различни кач ества и диаметри. За най-добри се смятат лигираните (6025, 7075), които се проиъвеждат в Америка от фирмата EASTON-Aluminium. Произведените в Корея и Европа са също с добро качество и вършат работа за повечето случаи. Висококачествените рейки притежават слой от лак, който да ги претпазва от атмосферните влияния и от корозия. Глатката повърхност влиза по-добре в каналите на-рейките и създава по-малко проблеми.

Съвети, поддръжка, съхранение

съвет:

Ако ви се счупи рейка в планината, счупеният елемент може да се поправи с резервна втулка, която се намазва в двата края с лепило и елемента се натиска леко в нея.

поддръжка:

Не перете палатката в пералня. По този начин тя наистина ще стане по-чиста, но ще загубите импрегнанта. Който иска да ползва своята палатка по-дълго, трябва да я пази чиста /да използва по възможност подложка за палатката, която подпазва дъното от изчапване, издраскване или скъсване/. Ако все пак се наложи прането на палатката, то трябва да стане с гъба и мек сапун. Пясъка, натрупан в палатката трябва внимателно да се изсипва а не да се събира драскасйки повърхността на материала.

съхранение:

Палатката трябва да се съхранява в идеално сухо състояние. По този начин ще си спестите неприятния мирис и ще запазите добрия вид на палатката.

хубава палатка

хубава палатка

http://planini.hit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.